15 лева стигат
Меню 2
Свежа зелена супа с крутони и бяло сирене
Пилешки гърди с картофи, домати на фурна и лимонов дресинг с билки
Панакота с кисело мляко и компот от ягоди и мента
Свежа зелена супа с крутони и бяло сирене
Продукти:
200 г пресен спанак
¼ връзка киселец или лапад
¼ връзка див чесън
100 г свежа коприва
½ връзка пресен лук и чесън
¼ връзка магданоз
1 ½ лук, обелен и нарязан
1 средноголям картоф
70 мл олио
2 филийки хляб, нарязани на кубчета 1 см
60 г сирене
Начин на приготвяне:
1. В тенджера запържете лука с една лъжица олио на средна температура, докато стане полупрозрачен (около 3-4 мин.).
2. Добавете зеленчуците, покрийте с капак и продължете да готвите, докато зеленчуците омекнат. Внимавайте, трябва да запазят зеления си цвят.
3. Нарежете картофите на кубчета по около 1-1,5 см. Сложете ги при зеленчуците, покрийте с вода и овкусете със сол и пипер. Гответе на среднониска температура за 20-30 минути.
4. Междувременно загрейте 60 мл от олиото в тиган. Запържете хлебните кубчета до златисто, прехвърлете ги върху кухненска хартия в купа, посолете и оставете настрана.
5. Блиндирайте супата с пасатор до гладка консистенция.
6. Гарнирайте с крутони и натрошено сирене.
Пилешки гърди с картофи, домати на фурна и лимонов дресинг с билки
Продукти:
За пилешките гърди:
2 пилешки гърди с кожа (около 300 г)
5 мл олио
1 стрък мащерка
2 скилидки чесън, пресован
За гарнитурата:
250 г картофи, измити и обелени
10 мл зехтин
Вода, сол
2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 средноголям домат
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 стрък мащерка
5 мл зехтин
За лимоновия дресинг с билки:
1 лимон
15 мл зехтин
10 г нарязани свежи билки (босилек, магданоз, пресен кориандър)
20 г печена чушка капия от буркан, нарязана на малки кубчета
Сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 С (180 С с вентилатор). Овкусете пилето със сол и пипер от всички страни.
2. Загрейте тиган на средна температура и запържете месото в малко мазнина заедно с мащерката и чесъна до златистокафяво. Сложете първо страната с кожата отдолу. Обърнете за още около 2 минути от другата страна.
3. Сгответе картофите в подсолена вряща вода, докато омекнат, отцедете, намачкайте ги с вилица, като добавите зехтина и нарязания лук.
4. Нарежете доматите на половинки, овкусете със сол, пипер, чесън, мащерка и зехтин.
5. Прехвърлете пилето и доматите в тавичка и печете във фурната за около 10 минути.
6. За дресинга – смесете кората от половин лимон, сока от лимона, сол и пипер, добавете зехтина на тънка струя, като бъркате непрестанно. В така направената емулсия добавете билките и печената чушка.
7. Сервиране: сложете картофите и доматените половинки по средата на чинията. Нарежете пилето под лек диагонал, наредете го около картофите и поръсете с дресинга.
Панакота с кисело мляко и компот от ягоди и мента
Продукти
За панакотата с кисело мляко:
150 мл сметана (30%)
60 г захар
4 г желатин
150 г кисело мляко (3,5%)
1 пакетче ванилия
За компота от ягоди и мента:
100 г ягоди, измити и нарязани на парчета по 1 см
30 г захар
10 листа мента, нарязани на тънко
Няколко капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Изсипете 2/3 от сметаната в охладена купа и бийте с телена бъркалка, докато се оформят твърди връхчета. Приберете в хладилника.
2. В малка купичка разтворете желатина в 2-3 лъжици студена вода или мляко и оставете да поеме течността и да набъбне (около 10 мин.).
3. Загрейте останалата сметана, изтеглете от котлона, разбъркайте захарта, докато се разтвори напълно и добавете желатина.
4. В друга купа разтворете ванилията в киселото мляко, като бъркате с телена бъркалка и добавете сметаната с желатина, докато е още топла. Добавете внимателно битата сметана, за да запазите пухкавостта.
5. Разпределете сместа в индивидуални форми и охладете за поне четири часа.
6. За ягодовия компот – сложете ягодите и захарта в малка тенджера и кипнете сместа, като оставите да къкри за 10 минути.
7. Добавете ментата и лимоновия сок, прехвърлете в купа и оставете в хладилника.
8. Сервиране: разпределете компота в средата на чинията. Потопете формата с панакота във вряла вода за няколко секунди и обърнете върху компота. Гарнирайте с мента.
Статията е част от летния брой на сп. Бакхус.