Новини

Познай кой ще сготви на вечеря

Краси Генова 22 май 2015, 02:39
Пикник на плажа

 
Работен ангажимент за списание за интериорен дизайн отвежда американската фотографка Робин Лий в къщата, която обитава в последните си дни американският художник Джаксън Полък и съпругата му Лий Кразнер в Ийст Хемптън. Там Робин Лий попада на бележки и откъснати листове хария между книгите в библиотеката на Кразнер. На тези листа са написани готварски рецепти.

Бои

Близо тригодишният изследователски труд и кулинарните открития на Робин Лий, завършват с луксозното издание на американското издателство Assouline, публикувано неотдавна.

"Вечеря с Джаксън Полък - рецепти, изкуство и природа" показва в неочаквана светлина една от главните фигури в абстрактния експресионизъм, известен с оргиналната си техника на работа.

Робин Лий

Робин, как ви хрумна идеята да направите книга с любимите рецепти на Джаксън Полък?

Попаднах в къщата на Джаксън Полък и Лий Кразнер в Ийст Хемптън покрай работата си върху един проект за интериорно списание и след един разговор с директорката на музея Хелън Харисън, която ми спомена, че в дома им често са се провеждали вкусни вечери, на които са готвили самите те, започнах съзнателно да се оглеждам за бележки и архиви от онези времена. Попаднах на написани от ръката на Полък рецепти за лимонов пай, картофени палачинки и хляб, които бяха основата на тази книга. След близо тригодишно ровене в архивите и на двамата, срещи с роднини, съседи и близки приятели, събрах достатъчно материал и се впуснах в най-вкусното арт приключение в живота си.

На какъв тип рецепти попадахте най-често?

Голяма част от тях, вдъхновени от френската кухня - много модерна в Ню Йорк по онова време. Но, разбира се, книгата съдържа и много любими рецепти на семейството на Джаксън Полък, повлияни от кухнята на южните щати и средния Запад. В една от кулинарните книги на Полък намерихме и предназначена за него диета предназначена да му помогне да намали или да се откаже от алкохола, към който е имал опасна зависимост.

Белият хляб на Джаксън Полък, с домашно приготвени конфитюр и масло 

Съгласна ли сте, че до голяма степен социалният им живот, както и прочутите вечери, които са организирали, са били в основата на връзката им?

За Джаксън Полък храната и социалният живот в дома им са били от основно значение за връзката им. Полък е бил наясно, че благодарение на много от артистичните вечери в дома им, интерес към работите му са проявявали агенти, собственици на галерии или колекционери. Лий е притежавале рядката дарба да използва (в добрия смисъл на думата) вечерите по предназначение.

Прочутият сос за спагети на Джаксън Полък 

Голяма част от зеленчуците на масата им са собствено производство, нали?

Да, Джасън Полък е бил силно привързан към земята. Бил е голям почитател на връзката на индианците с природата и е следвал техните закони в това отношение - живей близо до природата, обичая й и се отнасяй с уважение. Полък е бил прочут градинар и рибар. Изкуство, природа и храна - това е Светата Троица на Полък.

Спагети, готови за тенджерата

Как бихте определили книгата си?

Като един непознат и неочакван поглед върху интимния свят на Полък, който освен изключително талантлив и дързък новатор в американското изкуство, е бил почитател на добрата храна, на природосъобразния начин на живот, както и на характерното за голяма част от хората на изкуството по онова време, пристрастяване към алкохола. Джаксън Полък е бил изключително чувствителен, щедър и мил човек. Да, имал е своите демони, но не мисля, че е редно да правим генерални изводи, базирани само на това.

Dinner with Jackson Pollock : Recipes, Art & Nature www.assouline.com

Пълнено с билки печено пиле по френски

(четири порции)

За пилето:

1.5 килограмово пиле

½ чаена чаша зехтин

2 ½ чаени лъжички морска сол

¼ чаена лъжичка черен пипер

2 супени лъжици листенца от мащерка

12 скилидки чесън, добре измити, но необелени

12 малки лукчета или шалоти

Настъргана кора и сок от един лимон

За плънката:

2 супени лъжици масло

2 средно големи глави лук, ситно нарязани

2 пръчки селъри, ситно нарязани

2 чаени чаши едри трохи от стар хляб

1 супена лъжица прясна салвия, ситно нарязана

1 супена лъжица пресен розмарин, ситно нарязан

1 супена лъжица прясна мащерка, ситно нарязана

1 супена лъжица пресен магданоз, ситно нарязан

1 щипка сух джинджифил (на прах)

Сол и пипер

Загрейте предварително фурната на 175 градуса. Изчистете пилето от вътрешостите, изплакнете и изсушете с готварска хартия. Натрийте го с ¼ чаена чаша зехтин, морската сол, пипера, и листата мащерка. Оставете пилето да си почива на стайна температура, докато правите плънката.

За плънката: Разтопете маслото в съд с дебело дъно, добавете ситно нарязаните лук и целина, и ги задушете на умерен огън докато омекнат. В голяма купа изсипете всички продукти за плънката и ги навлажнете с малко вода.

Напълнете пилето с готовата плънка така, че да остане малко място в него, и завържете бутчетата с кухненска връв.

Затоплете останалия зехтин в голям стоманен или чугунен съд, добавете чесновите скилидки и лука (шалота), и оставете да се задушат около 10 минути.

Отстранете от огъня и поставете пилето в съдя, с гърдите нагоре. Полейте пилето със соса от лука и чесъна добре и печете във фурната един час. Залейте отново със соса, лимоновия сок и поръсете с настърганата лимонова кора.

Увеличете температурата на 220 градуса и печете за още 15 минути, докато кожата на пилето стане златиста и хрупкава. Преди нарязване, оставете пилето да си почине 15 минути. Сервирайте.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK