Новини

Дрехи от развалено мляко

Бакхус 27 март 2014, 16:28

Немската компания Qmilch е създала текстилно влакно, произведено от... развалено мляко. Основната суровина е съдържащият се в млякото протеин казеин. Той се извлича от негодното вече за продажба в магазините мляко.

Всяка година само в Германия се изхвърлят 1.9 милиона тона мляко, но макар и негодно за пиене, то продължава да съдържа ценни съставки, които могат да се използват.

Основателката на компанията Анке Домаск открила технологията, докато търсела нетретиран химично текстил за доведения си баща, болен от рак.

Опити да се произвежда текстил от мляко са правени още през 30-те години на ХХ в., но процесът бил сложен и изисквал употребата на множество химикали.

Qmilch са намерили начин да правят плат от развалено мляко, без да използват химикали. При това употребяват по-малко вода, отколкото изисква производството на памук. За килограм влакно се използват не повече от 2 кг. вкиснато мляко.

Текстилът, който компанията произвежда, е мек и гладък като коприна с естествени антибактериални и слънцезащитни свойства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK