Новини

Стана известна скоростта на тапата от шампанско

Бакхус 05 януари 2009, 16:54

Фридрих Балк от Техническия университет "Клаузетал" в северозападна Германия е открил, че силно разтръскана бутилка шампанско, с налягане от 2.5 бара, изстрелва корковата тапа със скорост от 40 км в час.
Според швейцарския вестник Le Matin, Балк е измерил скоростта на корка с помощта на фотоелектрическо и акустично оборудване, както и чрез измерване на пораженията й върху лист хартия.
Немският изследовател твърди, че теоретично тапата от шампанско би могла да достигне до 100 км в час. Това би изисквало налягане от 3 бара, постигнато не чрез предварително разтръскване на бутилката, ами ако шампанското се остави на слънце преди отварянето му.
Налягане от 1 бар е равно на около 1 кг на кв. сантиметър.
По повод на това съобщение в интернет страницата на сп. Decanter се появиха десетки коментари: от съмнения при каква температура на шампанското е бил направен експеримента (колкото по-изстудено е виното, толкова по-ниско е налягането) и дали се е провел с бутилка френско шампанско или виното е било немско пенливо (което поначало е с по-ниско налягане), до мнения отричащи напълно смисъла на проведения експеримент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK