Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота
Какво ще пием на Taste Champagne & Sparkling Wines на 10 юни
Стана известна скоростта на тапата от шампанско
Фридрих Балк от Техническия университет "Клаузетал" в северозападна Германия е открил, че силно разтръскана бутилка шампанско, с налягане от 2.5 бара, изстрелва корковата тапа със скорост от 40 км в час.
Според швейцарския вестник Le Matin, Балк е измерил скоростта на корка с помощта на фотоелектрическо и акустично оборудване, както и чрез измерване на пораженията й върху лист хартия.
Немският изследовател твърди, че теоретично тапата от шампанско би могла да достигне до 100 км в час. Това би изисквало налягане от 3 бара, постигнато не чрез предварително разтръскване на бутилката, ами ако шампанското се остави на слънце преди отварянето му.
Налягане от 1 бар е равно на около 1 кг на кв. сантиметър.
По повод на това съобщение в интернет страницата на сп. Decanter се появиха десетки коментари: от съмнения при каква температура на шампанското е бил направен експеримента (колкото по-изстудено е виното, толкова по-ниско е налягането) и дали се е провел с бутилка френско шампанско или виното е било немско пенливо (което поначало е с по-ниско налягане), до мнения отричащи напълно смисъла на проведения експеримент.
Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота
Какво ще пием на Taste Champagne & Sparkling Wines на 10 юни
Шампанско без сълзи
5 песни, в които се пее за шампанско
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.