Nomaди в Мексико
За емблематичния датски ресторант Нома 24 февруари не беше просто поредния петък. Това беше последният ден, в който заведението, променило стандартите за висша кулинария в целия свят, беше отворено на адреса си в Копенхаген. Това, обаче, не е повод за тъга, защото от днес предстоят нови приключения и предизвикателства за екипа на Рене Реджепи.
От 12 април до 28 май Нома ще се превърне в pop-up ресторант в Тулум, на полуостров Юкатан в Мексико. |
Там, заедно със своя бивш помощник главен готвач и сладкар Розио Санчес (която напусна екипа на Нома и отвори свой тако ресесторант в Копенхаген Hija de Sanchez), ще работят с мексикански готвачи и ще използват продукти, избрани по време на пътуването на Реджепи в Мексико, което беше и вдъхновението му за решението да затвори рестроранта в Дания и да се премести временно в Тулум.
Това ще бъде третият pop-up ресторант на Нома, след Токио и Сидни, като за първи път той няма да бъде в голям метрополис.
Строгият етикет и униформи ще бъдат оставени в Копенхаген и ще бъдат заменени с шорти и джапанки на плажа, |
както написа преди година в писмо до феновете си Реджепи. За сметка на това, цените на менюто ще бъдат близо двойно по-високи. Докато в Япония и Австралия цената на човек беше $350 без напитки, ДДС и бакшиш с допълнително $150 за селектирани напитки, то в Тулум, който се намира в държава, където средната цена на хранене в ресторант възлиза на $4, цената на менюто на човек без напитки, ДДС и бакшиш ще бъде $600 Това очевидно не успя да притесни почитателите на Нома и кувертите бяха разпродадени моментало.
Thank you, thank you, thank you for the last 14 years! We are super excited and we can hardly wait for what's to come!A post shared by noma (@nomacph) on Feb 24, 2017 at 1:10pm PST
Така или иначе това не е краят на Нома. Тя ще се завърне в Копенхаген през втората половина на 2017 с чисто нова локация и нова концепция - ресторант в сърцето на ферма в "свободния" квартал Кристияния.
Докато чакаме снимки от Мексико и очакваме отриването на Нома 2.0, ви предлагаме да се насладим заедно на няколко снимки от последната вечеря на спечелилия многократно титлата най-добър ресторант на света.
Full of emotions today - can't wait for what's to come next! 😀🙏🏻🎊A post shared by starvefood (@starvefood) on Feb 24, 2017 at 7:16am PST
I was so lucky I had chance to dine one last time at Noma in its current address. Just the beginning for @reneredzepinoma and the whole Noma team. Some of my very favorite moments have happened here. Thank you for everything you guys do for the industry. #whalefuckers #trailblazer #nordiccousinsA post shared by Dave Chang (@davidchang) on Feb 24, 2017 at 7:14am PST
Amazed and extremely humbled to be served the last dish from the Noma kitchen at strandgade #farewelltostrandgadeA post shared by YSL (@ysluk) on Feb 24, 2017 at 2:08pm PST
last @nomacph dinner service in progressA post shared by Jeff Gordinier (@thegordinier) on Feb 24, 2017 at 1:17pm PST
Just like that almost 14 years went by - Noma has given me everything in life, friends, family and energy to climb the highest mountain. pic.twitter.com/GuYgO0JRej— Rene Redzepi (@ReneRedzepiNoma) February 24, 2017