Какво яде българинът? Няколко въпроса и отговора
Първото проучване на хранителните навици от Takeaway.com води до любопитни прозрения за кулинарната народопсихология
От броя: Войната за хляба, войната за борша
В едно писмо великият Оноре дьо Балзак, чиято съпруга била украинка, описва родната й страна така: "Земен рай, в който преброих 77 вида хляб." С гигантските си площи пшеница във времената на Съветския съюз Украйна е наричана "Кошницата ни хляб" и в днешни времена продължава да е житницата на Европа. Както вече се разбира - и на света. До такава степен, че без нейната пшеница заплахата за глад в някои части на планетата придобива все по-ясни очертания.
И проблемът не е само в блокирания достъп до пазари по море от руснаците, но и в минираните житни поля, и в унищожени складове. Украйна води битка и за собствения си хляб. И сякаш това заедно с трагедията на войната и борбата за оцеляване им беше малко на украинците, та да им се наложи да влязат в още една битка. Вярно, на ниво символика, но не по-малко ожесточена. В голяма степен тази битка се свързва с 36-годишния Йевген Клопотенко - победителят в украинския MasterChef от 2015 г. Изключително популярен е с книгите си, с телевизионното си предаване "Одисея", в което разказва кулинарни истории за украински писатели, композитори и актьори, и с инициативата си да промени храната в училищата, която, оказва се, е по съветски инструкции, спуснати през 1975 г.
През 2020 г. Клопотенко започна серия от предавания в YouTube. Темата: борш. Форматът: разказ как се готви в различните краища на страната. Със сигурност пътуването и готвенето на място е най-популярният кулинарен ТВ формат. Само че в случая става дума за предаване с много по-дълбок символно-политически смисъл от чисто образователния. И той се крие в един туит от 2019 г.
"Боршът е едно от най-известните ни и любими ястия." Твърдението щеше да е повече от невинно, ако не беше изпратено от акаунта на руското външно министерство. В Украйна краткото изречение беше възприето като следващата руска кражба и присвояване и като пореден удар, не по-слаб от този в Крим. Отговорът не закъсня: успоредно с поредицата за борша в YouTube на Клопотенко започна и национална кампания за признаването на ястието от ЮНЕСКО като украинско нематериално културно наследство. На 6 октомври 2020 г. Министерството на културата в Украйна гласува началото на процедура боршът да стане тяхната кандидатура в учреждението на ООН. Основният аргумент е, че боршът е национален кулинарен символ и идентификатор. "За нас е важно след края на войната Украйна да е запазила културния си контекст непокътнат."

Какво представлява тази кандидатура, що е борш? Тук отговорите може да са безкрайни. Със сигурност боршът е гъста, богата, дотолкова наситена супа, че да прилича на яхния. От там насетне идват вариациите: бульонът може да е зеленчуков, месен, рибен или гъбен - поотделно или в комбинация. Месото може да е и свинско или телешко, но също и патица, и гъска, и овнешко, и шаран, сардини, наденица или дивеч. Боршът може да е горещ, може да е и студен. Може да е червен, бял и зелен. Картофите, зелето, лукът, морковите, доматите и чушките присъстват почти винаги, но се срещат и добавки от ябълки, сливи, кайсии или череши. А в САЩ, едва ли е изненадващо, към борша слагат кетчуп.
И все пак, казват украинците, какъвто и ще да е, от Америка до Камчатка, боршът е украински. Със сладост, която идва от цвеклото, киселината, която носи сметаната, и с щедрата шепа копър и магданоз. Какво казва историята по въпроса?
Останалата част от материала ще прочетете в "На три морета", а тук ще завършим с хубавата новина, че на 1 юли 2022 боршът бе обявен за част от украинската кухня и стана защитен обект на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Войната може и да не е все още спечелена, но тази битка е.
Какво яде българинът? Няколко въпроса и отговора
Първото проучване на хранителните навици от Takeaway.com води до любопитни прозрения за кулинарната народопсихология
Мигранти с таланти представят: украинска седмица
3 рецепти за 3 вкусни торти, дело на украинката Марина Миндова
Кухнята на социализма
Зает с амбициозни планове, режимът се отнася пренебрежително към кухнята, тя обаче винаги намира начини да отвоюва територията си. Кулинарната история на комунизма е като оксиморона в заглавието "Соц гурме" - невъзможна смесица от грандомански намерения и пълна несъстоятелност.
СССР - обратно на масата
Днешната руска кухня е сред броящите се на пръсти положителни последствия от създаването преди век на Страната на съветите
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.