Храна

Мигранти с таланти представят: сръбска седмица

Текст: Мулти култи колектив, Снимки: Стефан Сучев 27 юни 2022, 10:23

null

"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.

Време е за скара. Това ни вдъхновява да ви споделим няколко вкусни ястия от сръбската кухня и то приготвени не от кого да е, а от майстор Даци от ресторант Котилото - световен шампион на "Скариада" 2009 (Сърбия).

Далибор Маринкович, или Даци, както го наричат всички, е цар на месото, но за голяма изненада е любим готвач и на много вегани. Той идва в България преди близо 15 г., но никога не се е чувствал като в чужда държава, защото "българи и сърби много си приличаме - обичаме да се веселим, обичаме лютото, музиката, ракийката". Даци има много щедра душа и обича да споделя хубавата храна не само в заведението си, ами и на кулинарни курсове.


Домати с паста от патладжан и сирене

За 2 порции

1 патладжан
2-3 с.л. олио
100 г сирене
1 домат
1 варено яйце
Чесън на вкус
Магданоз на вкус
Копър на вкус
Сол на вкус

Един патладжан се изпича цял, обелва се, изцежда се, намачква се. В тиган се слага малко олио и патладжанът се пържи с нарязания на ситно чесън, подправки и сол. Оставя се да изстине поне 1 час. Към него се добавя настърганото сирене, още чесън на вкус и малко магданоз. Доматът се реже на дебели кръгчета и върху всяко кръгче се слага от патладжановата паста. Яйцето се настъргва на ситно и върху всяка топка се поръсва малко от него. Украсява се с копър.

Домати с паста от патладжан и сирене

Зелена салата с прясно цвекло

За 2 порции

6 листа зелена салата
½ краставица
½ домат
4 репички
10 стърготини прясно цвекло (правят се с белачка)
1 морков, настърган
2 шепи зеле, настъргано или нарязано на тънки ленти
Зехтин
Оцет
Сол
2 варени яйца за украса (по желание)

Зелената салата се накъсва на едри парчета в голяма купа. Краставицата и доматът се нарязват на малки кубчета, а репичката - на тънки ленти. Цвеклото, морковът и зелето се настъргват. Добавят се зехтин, оцет и сол на вкус. Разбърква се добре и накрая се украсява с варено яйце, нарязано на 4.

Зелена салата с прясно цвекло

Пълнена вешалица

За 1 порция

200 г свинско контрафиле
Вегета или микс от сухи подправки на вкус
Сол на вкус
50 г кашкавал
50 г шунка

Контрафилето се обезкостява и нарязва на две ленти по 100 г. Очуква се и се овкусява с подправките и солта. Кашкавалът и шунката се нарязват на ленти. Поставят се върху едното начукано контафиле и се "затварят" с второто парче (като сандвич). Вешалицата се пече 7-8 мин. на скара на дървени въглища или се пържи на грил тиган и се сервира топла.

Пълнена вешалица

Пълнена плескавица с лют урнебес

За 1 порция

Урнебес
За 2 порции

150 г сирене
50 г айвар
5-6 скилидки чесън
Лют пипер на вкус
Сладък червен пипер на вкус
Черен пипер на вкус
Олио на вкус

Сиренето се настъргва в голяма купа. Към него се добавя айварът, нарязаният на много ситно чесън, подправките и олиото. Разбърква се хубаво.

За плескавицата

250 г телешка кайма
50 г урнебес
Гарнитура по избор (на снимката са гъбки и яйца от пъдпъдък)

2 топки кайма по 125 г се разточват на тънко. В средата се слага урнебесът и се затваря с другата топка. Оформя се като кръг. Плескавицата се пече на 250 градуса на скара на дървени въглища за 10-12 мин. или във фурна на 250 градуса за 15-20 мин.

Пълнена плескавица с лют урнебес

Да ви е вкусно!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK