
Шеф Марко Стабиле: модерното лице на тосканските традиции

Шеф Марко Стабиле е известен със своята експериментаторска кухня, в сърцето на която стои кулинарното наследство на Тоскана. Той залага на нови и непознати техники, с които разчупва традиционните стереотипи на готвене и чрез съчетаването им с качествени локални продукти, създава един уникален новаторски стил на готвене, заради който е признат за един от най-добрите италиански шеф-готвачи.
В галерията ни може да видите снимки от ястията на шеф Стабиле и какво разказа той за Бакхус в следващото блиц-интервю.
Фотографии: Людмила Мусатова

Марко Стабиле: Още от първия момент, в който започнах да се занимавам професионално с готвене, мечтаех да създавам много вкусна и красива храна. Представях си усмивките на хората, които опитват ястията ми. Крайната ми цел винаги е била да оставям такива спомени у хората с храната си, каквито моята майка и баба са оставили у мен. Затова започнах да работя много, много усърдно - не си оставях време за нищо друго. След 25 години в различни ресторанти (но никога хотел!), реших че е дошло време да отворя собствено заведение. През 2005 г. вече имах екипа, с който да създада тази моя мечта и след 6 години на творене и много труд получихме първата си звезда Мишлен. Това беше една красива и сладка награда, която ми даде тласък да продължа да творя и да мечтая за следващата стъпка.
На снимката: Яйцето, яйцата, кокошката: ритуалите на тосканската баба - едно ястие, вдъхновено от детството на шеф Стабиле и кухнята на баба му. Той е израстнал близо до морето и баба му е имала редица рецепти, които са съчетавали вкусовете на полето и средиземноморието.

М.С.: Да, защо не. Но целта ми е да готвя все по-добре, не само наградата.
На снимката: Ризото земя и гора: спомен от баща ми - за приготвянето на това ризото шеф Стабиле използва над 50 различни съставки, повечето от които могат да се намерят в горите на Тоскана. Той свързва това ястие с баща си, който го е научил да обича природата и как да разпознава и използва различните билки и гъби.

М.С.: Да, точно така. Зад всяко ястие стои мой личен спомен или история, която искам да споделя с хората. Това е и една от основните ми изходни точки, когато създавам нещо ново - защо създавам това ястие и какво искам да кажа с него?
На снимката: Панирано говеждо по флорентински с пюре от целина и прах от ягоди - цялото ястие е приготвено с традиционна тосканска порода телета, местни сортове зеленчуци и тосканско vin santo.

М.С.: Отговорът е много лесен: всяка традиция започва с една иновация.
На снимката: Сладък зехтин - едно от ястията на шеф Стабиле, които подчертават умението му да съчетае традиционните вкусове по съвсем нетрадиционен начин. Десертът представлява комбинация от четири елемента, основната съставка за които е различен тоскански зехтин, приготвен от различен сорт маслини.







