Храна

Ферментирали стъбла на карфиол (рецепта)

Димитър Николов 12 януари 2018, 11:37

Цялото интервю с Митко може да прочетете тук.

Сложност 2/5

Защото...освен че е здравословна и с висока кулинарна стойност, ферментацията е и начин да бъдем устойчиви. Стъблата от карфиола са с изключително дебела сърцевина, която е негодна за консумация и в най-добрия случай отиват в компоста. Но ако имаме търпение да ги изчакаме да ферментират, стават чудесно мезе за ракия или плънка за баница.

Как се прави... Цепваме леко по дължина стъблата карфиол и ги натъркваме с морска или хималайска сол. Подреждаме в буркан, така че да можем да ги залеем целите с 2,6% солен разтвор (26 г сол на 1 л вода). Затваряме с винтова капачка и оставяме на тъмно при стайна температура. От време на време отваряме и проверяваме дали ферментацията е започнала - трябва да има аромат на семейство зелеви и водата да е с леко кисел вкус. Ако е започнало да ферментира, местим на по-хладно и чакаме поне 6 месеца.

Резултатът... Стъблата на карфиол ще загубят цвета си и ще се гланцират. Вадим, режем на максимално тънки слайсове и сервираме като мезе или пък използваме за плънка на баница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK