Хора

FoodObox: Мобилното приложение, което спасява храна

Съдържание от FoodObox 15 юли 2022, 18:08

Джейн Димитрова живее няколко години в Италия, където се запознава с приложение, което променя живота ѝ - без да преувеличаваме. Използвайки го редовно, тя спасява годна и вкусна храна, наближила края на срока си на годност, от изхвърляне. Когато се връща от Западна Европа у нас, иска да продължи умната практика, но се оказва, че такова приложение тук няма. Затова запретва ръкави и решава тя самата да пренесе идеята в България. Името е FoodОbox.

Как работи FoodОbox за крайните потребители?
През FoodОbox хората могат да спасят вкусна храна, останала непродадена от заведения с поне 40% отстъпка. Те избират оферта, запазват я и я вземат от обекта в посочения диапазон, като плащат на място.

В приложението има сладкарници, ресторанти, магазини, енотеки и дори кучешки пекарни. Каква е ползата от FoodObox за тях и за хорека сектора като цяло?
Чрез платформата хранителните бизнеси ефективно намаляват разхищението на продукти и си връщат инвестираните в нейното производство ресурси. Собствениците на заведения продават готвени ястия, торти, печива, пакетирани хранителни продукти и напитки, които са с наближаващ срок на годност, в нетърговски вид или са останали в излишък. Регистрацията е безплатна през foodobox.com, а самият бизнес може лесно да решава кога и колко кутии да предложи за продажба с няколко клика.

FoodObox е на пазара от 1 година, расте ли интересът към приложението?
В началото беше трудно, защото името още не говореше нищо на хората и отне време, докато спечелим доверието им. Освен това услугата беше съвсем нова за българския пазар. Доста бързо обаче ни се довериха някои от най-популярните брандове, сред които Harmonica. Днес FoodObox има над 25 000 потребители и около 300 обекта в страната. Радваме се, че хората ни препоръчват на приятели и познати.

Какво предстои?
През следващите 12 месеца ще се наложим като пазарен лидер у нас, като привлечем 1000 партньора и спасим над 500 000 кутии с храна. Успоредно подготвяме и навлизането в съседен пазар. Ще го запазим в тайна засега. Отваряме и нов рунд за дялово инвестиране и сме готови за преговори с инвеститори, които проявяват интерес към зелената ни кауза.

Спаси храна още днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK