Акцент

Рене от пролет до зима: aприл

Рене Йошида 15 април 2015, 13:53
Рене Йошида

Преди време, на страниците на Light, в една добра компания от любители-готвачи, Ирена Тодорова (за приятелите Рене), която вече носи фамилията на мъжа си - Йошида, се представи така: "Актриса съм веднъж годишно, а през другото време съм каквото си пожелая. Най-много от всичко обичам всичко... и да готвя."

След нейното запомнящо се участие в MasterChef, сега Рене Йошида се появява с връзки пресен лук и неустоим чар на bacchus.bg, където ще води авторска месечна рубрика за сезонни храни.

Сезонните, местно отгледани плодове и зеленчуци, съдържат повече полезни вещества, отколкото изкуствено произведените, вносни, откъснати неузрели или обработвани с химикали. На този принцип, Рене ще ни помага с избора на типични за сезона продукти, ще ни разхожда из интересни места, ще ни разказва забавни истории, свързани с храната и ще ни улеснява с проверени рецепти.

За повече яснота, а и понеже си имаме работа с актриса, предвидили сме и кухненско видео, което ще направи готвенето песен.

Бакхус

***

Понеже съм възпитана в духа на добрите обноски, нека първо се представя: казвам се Рене Йошида и обичам храната. Всичко е от любов към храната: пътуванията, растящото ми дупе, бракът ми с готвач и куп други глупави, смешни и всякакви истории, които не са предмет на този текст.

Щом е любов, тя трябва да се споделя. Ето какъв е планът: всеки месец - среща тук, на bacchus.bg, за да се разходим заедно по пазари, магазини, мандри, ферми. Ще избираме продуктите, които са сезонни и ни харесват най- много, след което ще потанцуваме малко с тях из кухнята, докато не ги превърнем в нещо, с което да съблазняваме, да постваме в инстаграм, да радваме хората около нас и най-вече себе си. Но, стига приказки, да погледнем какво става навън.

Април месец е. Слънцето изгря и в нашата кухня. Искам зелено, искам го в чинията и го искам сега!

В желанието си да изкупим всички зелени храни на света, грабнахме една камера и хукнахме към фермерския пазар на Римската стена, където се продават продукти от местни производители, гледани без отрови, с любов и много грижа. Понеже не сме от най-ранобудните, всичко, което ни трябваше, беше изкупено или запазено за други, но за сметка на това намерихме Яна, която от името на фермерския пазар помагаше на преминаващите да си направят разсад, при това съвсем безплатно. След малко сладки приказки и кофичка разсад за риган, се понесохме и по другите сергии.

Намерихме огромни земни ябълки, сушени сливи, които продавачката се закле, че не водят право до тоалетната, вечно присъстващите лютеници, кьопоолу, сладко от лимонови корички, сушени манатарки... Всичко изглеждаше много добре.

Така стигнахме и до сергията на хората от Алино. Там Кевин Брасингтън ни разказа как с жена му Тина са избягали от Англия, за да отглеждат собствената си храна на чист въздух близо до планината - в България. За да му покажа колко щедри и уважителни можем да бъдем българите, си купих бурканче сладко от ябълки и люти чушки. Не обичам сладко, но мога да позная доброто, а неговото е точно такова.

След кратък словесен двубой чие сладко от лук е по- добро, моето или неговото, и обещание да посетим фермата му, напуснахме пазара, защото знаехме къде ще открием необходимите ни продукти. Една от най-добрите, според мен, зарзаватчийници в София се намира на улица "Екзарх Йосиф" 51.

Там винаги може да намерите пресни билки - кориандър, мента (няколко вида), мащерка, дивесил, босилек. Имат дори прясна лимонова трева, всякакви зеленчуци, плодове, ядки, фрешове, които правят на място, а ако нещо липсва, може да ги помолите да ви го намерят и доставят на следващия ден.

Посрещна ни Венци, собственик на магазина.

След като напълнихме кошницата, Бояна Рачева и Борис Тасев от кулинарно училище Amuse Bouche великодушно ни предоставиха тяхната кухня, където да сготвим планираните картофени рьощи със спаначен сос, пушена сьомга и поширано яйце, за което много им благодарим.

Преди да видите видеото, в което ви показваме как сами да си ги приготвите, позволете да припомним ползите от консумирането на типични за сезона храни. През пролетта това са всички зелени треви и билки, див чесън, розмарин, спанак, репичка, морков, бакла, зелен боб, царевица, грах, аспержи, броколи, фенел, артишок, гъби и особено мръчкула, която обожавам.
И честито на любителите на агнешко, вече е време. Наздраве на всички, а аз отивам в едно село до Русе, за което ще ви разкажа някой друг път.

Картофени рьощи със спаначенo пюре и поширано яйце (рецепта за две порции)

Продукти

2 яйца

3 връзки спанак или 1/2 пакет почистен

1 шепа листа от прясна мента

1/2 връзка див чесън

10 стръка прясна мащерка

2 средно големи картофа

3 щипки брашно

2 малки филета нарязана пушена сьомга

4 чери домата

1 малка глава червен лук

1 щипка черен пипер

Задушавате в тиган червения лук, добавяте чери доматите. Когато леко се задушат, прибавяте спанака и след като преброите до 30 наум (за тези, които са свикнали със себе си, може и на глас), слагате дивия чесън. Броите още до 10 и махате от котлона. Пасирате всичко в блендер, като добавите ментата и малко вода, за да се получи гладък сос. Овкусявате със сол и пипер, и преди да започнeте самите рьощи, отпивате от каквото сте си сипали за пиене.

Настъргвате катофите на ситното ренде и посолявате. С помоща на кухненска кърпа, изцеждате водата от картофите. Добавяте мащерката (само листата), щипката черен пипер, брашното и от сместа оформяте две плоски кюфтета. В загрята мазнина изпържвате рьощите и, когато са готови, ги поставяте върху кухненска хартия или салфетка, за да се обере излишната мазнина. За да поширате яйцето ви трябва малка тенджерка с вода, малко преди да заври. Изсипвате внимателно яйцето и изчаквате целия белтък да побелее (водата не трябва да кипва).

Изберете си чиния по ваш вкус и възможности, сложете спаначения сос, после рьощaтa, после сьомгата, най- отгоре яйцето, поръсeта с листа от мента и добър апетит!

Видео:

Николай Мутафчиев
Анелия Тодорова - Нелсън
Силвестър Силвестров

Сърдечни благодарности на кулинарно училище Amuse Bouche за предоставената възможност да снимаме при тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK