Риби, миди и скариди (рецепта)
По професия съм фотограф, но преди няколко години започнах да практикувам морски риболов от брега и вече не мога да живея без това хоби.
Въпреки че предпочитам да ям риба хваната от мен, често си избирам и риби от магазин. Мидите и скаридите обикновено от "Пикадили", а рибата от "Метро", също и от едно магазинче на ул. Иван Асен до кино Влайкова - когато има риба в морето, там винаги ще я намерите прясна.
Гледам да не купувам големи риби. Избягвам и такива от ферма, заради неестествения вкус. Предпочитам сафриди, сардини, малки скумрии, лефери, те винаги са диви.
Обръщам внимание на хрилете и очите. Червените хриле и ясните очи, означават прясна риба.
Един грък ми каза, че рибата може да стои три дни само в лед. Все пак, ако решите да замръзявата прясна риба, отстранете хрилете. Те са най-кръвоснабдени, оттам процеси на гниене и неприятна миризма.
Споделям две прости и лесни морски рецепти, с които да посрещнем Никулден.
Малки рибки на фурна
Избирате прясна морска риба: едър сафрид, лефер, сардини или скумрии.
Може и да ги комбинирате. Количество, колкото да покрие дъното на тава.
• Рибите
• 15 бр. чери домати, срязани на две или смачкани
• 1 скарида за аромат
• 3 скилидки чесън
• 1 глава лук
• 1 щипка семена от див копър
• 2 бр. дафинов лист
• Студено пресован зехтин - обилно
• 2 щипки морска сол
• 2 щипки прясно смлян черен пипер или пипер меланж
• 1 връзка пресен копър за поръсване
Начин на приготвяне:
Слагам на дъното на тава хартия за печене. Поливам със зехтин и нареждам листата дафинов лист. Рибата я овкусявам с подправките (сол, пипер, семена от див копър). Слагам я в тавата. Идва ред на доматите, смачканите скилидки и нарязания лук, които нареждам между рибите. Поръсвам с каквото е останало от подправките, намирам място на скаридата, заливам обилно със зехтин и пека за 30-40 мин. на 180 градуса.
Може да я печете покрита, аз избрах другия вариант.
После поръсвам с копър и сервирам задължително с хубав хляб, соса е...
Купа с миди и скариди
• Скариди 15-20 бр.
• Миди - 15 - 20 бр.
• Каперси - 15 бр.
• Чесън - 3-4 смачкани скилидки
• 1 ч.л. семена от див копър
• 2 щипки черен пипер, прясно смлян
• 1 щипка морска сол
• 150 мл. бяло вино
• 20 чери доматчета
• Листа пресен копър
• Червен лук
• 100 мл. студено пресован зехтин
Съвет: не купувайте миди, които са отворени, както и не консумирайте такива, които не са се отворили след готвене.
Начин на приготвяне:
Една рецепта със силно морско присъствие, може да послужи като сос за паста или да се консумира директно. Случва се лесно, бързо и на силен огън.
Загрявам зехтина, мятам скаридите, изчаквам малко и добавям чесъна, каперсите, семената от копър и черитата, смачкани или нарязани на две. Време е за сол и пипер. При почти сготвените скариди, слагам мидите и виното, когато алкохола се изпаряви похлувам тенджерата с капак.
След като мидите се отворят са готови за сервиране.
Поръсвам със свежия копър и малко пресен червен лук. Чаша анасонова напитка и добър апетит.
Най-вкусната риба е тази, хваната от вас. Наздраве.