Реклама

UniChef: Търсят се следващите топ готвачи на България

Съдържание от Unilever Food Solutions 13 декември 2021, 13:16

Все по-често чуваме фразата "нулев отпадък" във всекидневния речник на хората, но дали осъзнаваме какво означава тя и защо е толкова важна за бъдещето ни? По-голямата част от природните ресурси са ограничени, което означава, че те не могат да бъдат регенерирани или използвани повторно, а производствена система не е устойчива заради прекомерната експлоатация и голямото натрупване на отпадъци. Поради тази причина нулевият отпадък не е крайна цел, а път, който трябва вървим цял живот. Това е философия за начин на мислене и съществуване, която те кара да погледнеш на бъдещето си с други очи. Провокира те да се замислиш по какъв начин допринасяш за подобряването на околната среда и те предизвиква да предприемеш активна крачка в посока изграждането на по-устойчиво бъдеще.

Ястие с мисъл за по-добро бъдеще

UniChef е национално кулинарно състезание за професионални готвачи и ученици от гимназии със специализиран профил, което се провежда за пети път в България. Форматът на състезанието си поставя за цел да преведе участниците през редица вълнуващи кулинарни предизвикателства, като ги мотивира да покажат най-доброто от себе си. Тазгодишният фокус на конкурса се стреми да обхване основен проблем, с който се сблъскват професионалните кухни: хранителните отпадъци. Темата е изключителни важна в кулинарно отношение, тъй като зад генерирането на излишни хранителни отпадъци стои значителна загуба на жизненоважни ресурси като земя, вода, енергия и човешки труд.

Предизвикателството, с което трябва да се справят участниците в тазгодишното издание на UniChef, е да представят по изобретателен начин своя рецепта, в която са използвали поне един остатък от продукт като компонент в чинията си. "По този начин ще стимулираме повече полезни практики в кухнята на българските ресторанти", надяват се организаторите.

В досегашните издания на събитието са взели участие над 200 професионални готвачи, както и много ученици, чието образование се гради на решението им за кариерно развитие в кулинарния свят. Сред наградените в предходни издания са едни от най-разпознаваемите имена на българската кулинарна сцена - шеф Цветомир Николов, чийто Niko'las 0/360 стана "Ресторант на годината" за 2017 г., и шеф Веселин Дойков, който бе един от готвачите на наградите "Ресторант на годината Acqua Panna & S. Pellegrino" през септември.

Регистрациите и гласуването - до 10 януари

В момента тече онлайн кампания, чиято цел е да избере 20 финалисти, по 10 от всяка
категория - UniChef и UniChef Junior. За да се включат, състезателите трябва да качат своя авторска рецепта на сайта unichef.bg с кратко описание. Седем души от категория ще бъдат избрани чрез гласуване от публиката в социалните мрежи, а останалите трима - от жури по време на специално живо предаване. Финалистите в първия етап на конкурса ще трябва да приготвят рецептите, с които са кандидатствали, по време на международното изложение за хотелско, ресторантско, кетеринг и СПА оборудване - SIHRE, през февруари 2022. Победителите в конкурса ще спечелят курс в престижното кулинарно училище в Le Nôtre, както и парична награда.
Регистрацията вече е отворена и приема кандидатури до 10 януари на www.unichef.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK