Платена публикация

Гурме и хорека в едно

Интер Експо Център 31 октомври 2016, 00:00

9 ноември е първата дата, когато ценителите на висшата кулинария, гурме кафето и професионалното хорека оборудване, ще имат възможност да намерят всичко на едно място. В Интер Експо Център – София ще отвори врати за пореден път изложението СИХРЕ, приютяващо тази година над 80 бранда от 22 държави.

Посетителите ще се потопят в гватемалска атмосфера с великолепно кафе от световно състезание. Шеф-готвачи от Швеция, Холандия и България ще демонстрират постиженията си, а родни кулинари и баристи ще премерят сили в две различни състезания.

За небцата на кулинарните любители

На 9, 10 и 11 ноември на СИХРЕ стартира нов кулинарен форум - GastronomiX, като сред лекторите тази година са Йонас Лундгрен от Швеция, Ян Сминк от Холандия и от българска страна Димо Димов, Милен Панев, Алекс Иванчев, Борислав Екзархов, Ради Стамболов, Елица Божинова и Йоана Петрова.

Всички те ще изнесат лекции и ще направят демонстрации с различни теми, с цел да вдъхновят и предложат идеи на български готвачи и ресторантьори. Организатор на събитието е Българската асоциация на професионалните готвачи с главни действащи лица Андре Токев и Димо Димов.

Освен GastronomiХ в програмата на СИХРЕ е включено състезанието UniChef, което се организира от Unilever Food Solutions. Надпреварата е разделена в две категории - за професионални готвачи и за ученици от гимназии и техникуми с кулинарен профил. Набирането на участниците в UniChef вече започна, а финалът ще бъде на изложението.

За качествата на гурме кафето

Кафето е от известния сорт Гейша, отглежда се във фермата Калибус ла Сиера, намираща се в Гватемала, и тази година беше оценено като второто най-добро кафе в света от състезанието Cup of Excellencе 2016. Въпросната напитка предстои да бъде представена на СИХРЕ от Асоциацията на българските баристи в лицето на кафе експертът Йордан Дъбов.

Освен специалното кафе от асоциацията ще покажат как се приготвя най-добре кафе вкъщи, ще разкажат какви са тайните на доброто кафе и кои са триковете за перфектната напитка.

Друго събитие, свързано с кафе специалистите, ще започне на 11 ноември, когато български баристи ще се състезават в първия за България шампионат "Espresso Italiano Champion", част от международния календар на Италианския национален еспресо институт (Italian Espresso National Institute).

Това на практика означава, че победителят в шампионата, организиран от Baristo University, ще бъде избран от международно жури от кафе експерти и ще получи правото да представлява България на Световния шампионат в Италия през 2017 г.

Като допълнение програмата на изложението включва и уроци по кулинарна фотография, семинар на Българската туристическа камара, работни срещи и презентации, които ще бъдат обявени на сайта на събитието.

СИХРЕ се провежда паралелно с изложения за хранително-вкусовата промишленост от 9 до 12 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK