Реклама

По пътя към легендата

Градски легенди 07 юли 2021, 11:00

Местоположението на ресторант "Градски легенди" е златно: така е, когато адресът във визитната ти картичка е на метри от жълтите павета. Екипът на ресторанта си дава сметка, че е свързан с паметта и историята на стара София, затова стилът е този, при който класиката и модерното си подават ръка.
Така е и в елегантния интериор, дори и в начина, по който в момента са кръстени ястията в менюто. От "Някои го предпочитат горещо" през "Старецът и морето" и "Американски прелести" до "Роди се звезда": това е пътуване през световните литературни и кино шедьоври.

На каквото и да се спрете в менюто, ще става дума за модерен и авторски прочит на класически ястия. Стихия на ресторанта са рибите, които пристигат два пъти седмично директно от Солун. В зависимост от това какво е дало морето те са различни, като винаги желанието е да има няколко по-интересни и екзотични предложения. И все пак нека не забравяме, че

"Градски легенди" е храм на стековете и рибите

Изборът на стек е истинско околосветско пътешествие. Black angus-ите пристигат от пасищата в Япония, Австралия, Аржентина, САЩ и България. Зрялото месо пък прекарва 45 дни в камерата за сухо стареене.
"Ако дойдат най-близките ми хора в ресторанта, без съмнение ще им препоръчам говеждо, то е и любимото ми за готвене", насочва главният готвач с опит в ресторанти в Германия и Швейцария, шеф Янчо Киров. С него може да водите дълги разговори за породите, вкуса, качеството, а и за митовете: "Не, при rare изпичането няма кръв, а сокове на месото; и другото "не" - японските Wagyu телета не ги масажират и не ги черпят със саке!"
Голямата новина е, че

"Градски легенди" кандидатстват за най-високия клас японско говеждо

и затова съвсем скоро може да се окажат първият ресторант в България, който предлага митичното Кобе.
А за салатите и десертите "отговорникът" е шеф Евгения Боянова. Току-що е изобретила ново студено предястие в ресторанта: канапе от изпечен от нея бриош, огненочервена осолена на място сьомга с гарнитура от парченца лайм и прозрачни репички, печено резене и прясна градинска салата. Истинско състезание има кой ще спечели: вкусът или визията. Същото се отнася и до десертите ѝ. Въпреки че вече не е в сезон, пошираната ѝ круша и шоколадов мус все още е едно от най-обичаните ѝ ястия. Съвет: поръчвайте десерта по-рано, защото всеки от тях изисква по-продължителна подготовка, докато достигне перфектния баланс между форма и вкус.

Лятото вече е тук и

градината на "Градски легенди" вече е готова

С чаша вино от богатата листа или авторски коктейл така бохемският дух на това софийско кътче е завършен. Ресторантът няма да спира да работи и да прави никакви ваканции. Защото само така може да изградиш и собствената си легенда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK