Стрийтфест Вино и Бира

Умами вкус и екзотични коктейли от Маутай

Маутай 20 май 2019, 11:39
StrEAT fest

Светът е голям и гурме изкушения ни дебнат отвсякъде. Изтънченото небце на българина отдавна различава качествените храни и напитки. Предпочитанията, клонящи към екзотиката, наложиха азиатската кухня като един от фаворитите на родните ценители.
Повече от година менюто от Изтока вече има своя мистериозен партньор. Огненият еликсир Маутай се настани в чашите на тържества и събития точно както е в родния му Китай. Там му е дадена титлата "напитката на дипломацията" заради достойното място, което заема като дар или като символ на гостоприемство и уважение към всеки гост, поканен на престижен празник.
Самият Хенри Кисинджър при първото си посещение в Китай споделя: "Ако пиехме повече от този еликсир, не бихме имали никакви проблеми във взаимоотношенията си!".

Маутай се произвежда отпреди повече от 2 хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около 2 век от н.е., когато е изобретена дестилация в съд на 2 нива и се е стига до 26о алкохолно съдържание.
Истинското развитие със съвременната дестилация започва след 1644 г. по време на династията Цин. Самото производство продължава около година и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията.
Процесът се повтаря осем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене, 8 ферментации, седем филтрации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до пет години, обикновено в запечатани ръчно изработени глинени делви. Накрая продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния уникален аромат на Маутай.
В България Маутай присъства чрез най-изявените си представители – Kweichow Moutai, Moutai Prince и Moutai Yingbin.
Тайната на легендарното байджу, произвeдено от житната култура сорго, разкриват двама от познавачите на кухнята и миксологията.

Александър Симеонов от Номад Барман и Димо Димов от Култ Гурме Кетъринг са приготвили специални изненади за посетителите на тазгодишното издание на най-големия гурме фестивал на открито.

"Moutai притежава много отличителен характер, това кара хората, които го опитват за пръв път, да бъдат силно изненадани, понеже не могат да го сравнят с нищо познато досега" – споделя Александър Симеонов.

Изявеният миксолог предизвиква иноваторите в коктейлната култура с богато разнообразие от авторски коктейли и е убеден, че Moutai не оставя никого безразличен. В духа на азиатската естетика Симеонов използва част от китайска притча – "тайната съставка е, че няма нужда от тайна съставка".

В Маутай специалистите откриват над 1200 различни аромата. Това прави високоалкохолната напитка възможна за комбиниране с множество съставки, присъщи както за азиатската, така и за традиционната кухня. "Синоним на Маутай е умами, а това означава – вкусно" – убеден е миксологът на Номад Барман. Това е и огнената магия, с която Алекс ще приветства гостите на любимия Бакхус StrEAT Fest. В напитките ще присъстват гастро сауъри и естествено съставки, които се асоциират с азиатската кухня. Според него за предстоящия летен сезон комбинацията от Moutai Prince с джинджифилов ейл и 2 капки тинктура от хрян ще е Маутай коктейлът на сезона.

Традициите в България повеляват напитките да са елегантен партньор на изисканата кухня. Ето какво сподели шеф-готвач Димо Димов, основател на Култ Гурме Кетъринг, дни преди откриването на най-популярния фест на открито: "Маутай е доста интересна и предизвикателна напитка. Определено се съчетава добре с концептуални и авторски ястия, с азиатски вкус. Би била доста интересна и в комбинация с всички други храни, които носят в себе си авангардния прочит на кулинарията".

Според шеф Димов, който има зад гърба си богат кулинарен опит, в това число и във френски ресторант, удостоен с две звезди Мишлен, екзотичният еликсир би бил чудесно допълнение и към десерт, стига той да е на нивото на напитката като усещане и дълбочина на вкуса. В изисканите блюда и десерти на предлаганите от самия него менюта за топ звездите, които посещават България, именитият кулинар би приел предизвикателството да съчетае Маутай коктейли с различни, интересни и многопластови детайли на вкуса, полъх от Азия и Ориента, свежестта на морето, екзотични зеленчуци, плодове и подправки.

Как се консумира Маутай, какви са традициите в наздравицата с най-мистериозната напитка и по какъв начин тя може да се комбинира с любимите ни суши и други азиатски специалитети, както и много изненади и подаръци от Маутай България очаквайте на Бакхус StrEAT Fest на 9 и 10 юни, разположени от ул. "Цар Симеон" до ул. "Св. св. Кирил и Методий".

Следете ни последните новости във Facebook »

Всичко за Bacchus StrEAT Fest вижте тук. »

Купете билет онлайн от тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK