Вина

Австралия

Вера Петрова 01 април 2007, 14:01

Като се каже нов свят на виното, повечето хора си представят именно Австралия. През 2005 страната беше шестият в света износител на вино, като за 2004 е произвела 14.7 милиона хл, което е със 73% повече от количеството, произведено 5 години преди това. В началото на 2004 общата площ на лозята в страната е била към 160 000 ха. Австралия прави всеки от основните стилове във винарството - от ароматни сухи бели трапезни вина чак до стила на винтидж порто. Някои от тях, като семийоните без дъб от Хънтър валей, подсилените мускати и токайските сортове от Североизточна Виктория нямат точен еквивалент никъде другаде по света, но като цяло австралийските вина са едновременно отличимо австралийски и лесно смилаеми за световния пазар.

Близо 2000 изби са разпръснати по всички австралийски щати. Повечето от тях са малки, 94% от годишния приход идва от петте най-големи компании: Foster’s (Lindemans, Rosemount, Penfolds), Constelation (Hardys, Banrock Station), Pernod Ricard (Orlando, Jacob’s Creek, Wyndham Estates), MacGuigan Simeon, и Casella, собственици на изключително успешната марка Yellow Tail.

Австралийците лансираха в света на виното понятието flying winemaker или летящ винен технолог - европейски корифеи пътуват всяка година до Червения континент, за да правят вино и да споделят опита си. Австралийски винари също предават своите познания на колеги от цял свят. Като прибавим към техния опит добрата технологична и научна основа и вземем предвид слънчевия климат, а и либералното отношение към всякакви лозарски практики, не е трудно да си обясним скоковете нагоре в австралийския износ на вино. Вината на тази огромна страна са характерни с открит характер - те будят доверие и с техния "общителен" стил - просто отразяват националния характер и климат. Винопроизводителите предпочитат максимално да съхраняват плодовите вкусове и аромати във виното, като го постигат с една деликатна намеса. Резултатът са бели вина с интензивно плодов характер и меки, кадифени, сочни и плътни червени вина, които лесно се харесват на потребителите.

Лозарството и винопроизводството са съсредоточени в югоизточната част. Лозарските зони на страната по реда на значимост са: Южна Австралия, Ню Саут Уелс, Виктория, Западна Австралия, Тазмания, Куйнсленд и Канбера. Така наречената "супер зона" на Аделаида в Южна Австралия включва: Mount Lofty Ranges, Fleurieu и Barossa, а в Ню Саут Уелс се намира небезизвестната Hunter Valley.

Австралия има около 60 винени области със 103 определени географски наименования за винарските региони, които покриват зоните, районите и подрайоните. Географското наименование (GI) е официалното описание на една австралийска зона, район или подрайон. Всъщност GI може да бъде дори Australia или South Eastern Australia, което е малко разтегливо описание, защото включва три от най-важните за виното щати и често се среща по етикетите на експортните вина от по-ниската ценова категория. Но GI (Geographic Indication) може и да е име на щат, на зона, на район или подрайон. Целта е да се защитят регионалните наименования чрез международните закони, но и да се изпълнят търговските изисквания на Европейския съюз. GI наподобява далечно системата на апелациите в Европа, но е много по-либерална по отношение на лозарските и винарските практики. Единствената рестрикция е, че вино с определено GI трябва да съдържа най-малко 85% грозде от този район.

Ако на етикета на едно австралийско вино е указан сортът и/или районът, най-малко 85% от гроздето трябва да бъде от този сорт и/или район. Същото се отнася и за реколтата, изписана на етикета - поне 85% от виното трябва да е от обявената реколта. И ако са обявени два или повече сорта, те присъстват в низходящ ред, тоест Cabernet&Shiraz означава, че във виното има повече каберне, а Shiraz&Cabernet - обратното.

В Австралия се отглеждат над 150 сорта. Но най-значимият от тях е шираз, който достига 41% от червените сортове и близо 24% от всички. Ширазът от стари ненапоявани лозя от Бароса валей е изключително пищно и мощно вино и заедно с копринения шираз от Хънтър валей, допринася за световния успех на австралийските вина. И въпреки че шардонето е сортът, изстрелял държавата-континент в орбита на винената слава, от края на 90-те години ширазът е безспорен лидер.

Важните сортове, изброени по степен на значимост, са от червените: шираз, каберне совиньон, мерло, пино ноар, руби каберне, гренаш, пти вердо, мурведър, санджовезе, барбера, небиоло, каберне фран, малбек и от белите: шардоне, семийон, коломбар, совиньон блан, ризлинг, вердельо, шенин блан, мускат гордо бланко (александрийски мускат).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK