Платена публикация

ОТ БРОЯ: Как да съчетаем "Михалково" с храна и вино?

Съдържание от Михалково 30 март 2023, 11:10

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който ще може да поръчате онлайн ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments

Газираната по естествен път минерална вода "Михалково" със сребрист блясък и издигащи се към повърхността малки перли въглероден диоксид е повече от 65 години на пазара. Според д-р Петер Шроп, управител на Международния съюз на водните сомелиери и преподавател в Doemens Academy в Мюнхен, тя е превъзходен избор в съчетание със сухи или полусухи и богати на букети вина като шардоне или такива от сортове с по-високи киселини като ризлинг. Що се отнася до храната, газираната вода на българската марка се съчетава идеално с пикантни ястия, гриловани меса, печени храни, разнообразни морски дарове, кремообразни сирена. Това е така, защото благодарение на естествената концентрация на въглероден диоксид рецепторите на езика се изчистват и стават по-възприемчиви към различни вкусови усещания, а оптималната концентрация на натрий, калций и магнезий стимулира храносмилането и метаболизма.

Освен това, отбелязват експертите, естествената концентрация на въглероден диоксид придава солена нотка и приятен минерален ароматен завършек при отпиване. Фините балончета допринасят с изчистващ и обгръщащ ефект, освобождавайки вкусовите рецептори от по-интензивните ароматни нотки от вкуса на виното.

Важно е да се знае, че водите с марката "Михалково" са два вида - единствената естествено газирана вода в България, която извира от 70 м дълбочина, и тихата изворна вода от извор КЕИ "Пещера-Чифлика" в подножието на връх Модър на 1800 м. Двете находища са в екологично чист регион в Западните Родопи.

Що се отнася до втория продукт на марката - изворната вода, тя е на пазара от 2008 г., е с много слаба минерализация, бистра, с чист и неутрален аромат. Тя е подходяща за червени вина, запазва вкуса и уникалния характер на младите, плодови червени вина и тези с по-високо съдържание на танин. Поради неутралния си вкус се съчетава идеално с по-леки, слабо подправени ястия. Салатите, морските дарове, както и домашните птици и други леки меса запазват деликатния си аромат, а вкусът им остава непроменен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK