Галерии

Дестинация Марципан

Марта Румянова, снимки: Илко Вълков 06 януари 2017, 18:50
Шокохолици, съединявайте се!
През 2017-а непременно трябва да посетите Унгария. Ще заситите не само тялото, но и очите си. С огромни количества марципан. Източната сладост от 35 % висококачествена пудра захар и 65 % стрити на прах бадеми съществува още от Средновековието. В Европа се появява през 13-и век.
Според легендите малката дъщеря на местен сладкар от Венеция забърква първия марципан по погрешка през далечната 1400-а година. Не по погрешка, а съвсем целенасочено в Унгария марципанът налага Сабо Кароли. Наричан Кралят на марципана, в тази част на Европа той става по-любим на децата дори от Дядо Коледа. Животът му е не по-малко интересен от този на белобрадия старец. След като чиракува известно време като сладкар в Трансилвания, Кароли решава да замине за Австария, за да овладее до съвършенство на магията на изисканите виенски сладкиши. Но кой се интересува от шоколад по време на Втората световна война?! И Сабо отива още по-далеч - в Ливан. В Бейрут усвоява майсторството на марципана и става толкова известен, че започва да получава поръчки от цял свят. След като натрупва 10-годишен опит, Сабо се връща във Виена и през 1962-а отваря първия си цех. Макет на Парламента, фамилен портрет на Хабсбургите, Майкъл Джексън, Лейди Даяна, руски матрьошки, яйце на Фаберже, сюжети от детски приказки. Всичко е от марципан. От много марципан. Някои от експонатите тежат само 20 кг., но са толкова детайлни, че за изработката им са нужни 120 часа. Други са по 4 кг. и са направени за около 40 часа. Ако се съмнявате, че е възможно, надзърнете в работилницата под музея. Зад прозрачна витрина ще видите майсторите, които със сръчността на джуджетата на Дядо Коледа ваят фигурките от марципан. Рецептата обаче ще запазят в тайна. Ако нямате възможност да стигнете до Сентендре (макар че горещо ви го препоръчваме, защото тук можете да посетите и Музея на миниатюрата и Музея на Дядо Коледа), задължително идете до Будайската крепост в Будапеща. Сред безбройните марципанени експонати могат да се видят статуя на кралица Сиси в естествени размери, Рибарските кули, дантели от Калоча, гобленови мебели и единствената в света гора от кактуси. Или накратко казано – марципан от минус до плюс безкрайност.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK