Марта Румянова, снимки: Илко Вълков06 януари 2017, 18:50 Шокохолици, съединявайте се! През 2017-а непременно трябва да посетите Унгария. Ще заситите не само тялото, но и очите си. С огромни количества марципан. Източната сладост от 35 % висококачествена пудра захар и 65 % стрити на прах бадеми съществува още от Средновековието. В Европа се появява през 13-и век.Според легендите малката дъщеря на местен сладкар от Венеция забърква първия марципан по погрешка през далечната 1400-а година.Не по погрешка, а съвсем целенасочено в Унгария марципанът налага Сабо Кароли. Наричан Кралят на марципана, в тази част на Европа той става по-любим на децата дори от Дядо Коледа.Животът му е не по-малко интересен от този на белобрадия старец. След като чиракува известно време като сладкар в Трансилвания, Кароли решава да замине за Австария, за да овладее до съвършенство на магията на изисканите виенски сладкиши. Но кой се интересува от шоколад по време на Втората световна война?!И Сабо отива още по-далеч - в Ливан. В Бейрут усвоява майсторството на марципана и става толкова известен, че започва да получава поръчки от цял свят. След като натрупва 10-годишен опит, Сабо се връща във Виена и през 1962-а отваря първия си цех.Макет на Парламента, фамилен портрет на Хабсбургите, Майкъл Джексън, Лейди Даяна, руски матрьошки, яйце на Фаберже, сюжети от детски приказки. Всичко е от марципан. От много марципан.Някои от експонатите тежат само 20 кг., но са толкова детайлни, че за изработката им са нужни 120 часа. Други са по 4 кг. и са направени за около 40 часа. Ако се съмнявате, че е възможно, надзърнете в работилницата под музея.Зад прозрачна витрина ще видите майсторите, които със сръчността на джуджетата на Дядо Коледа ваят фигурките от марципан. Рецептата обаче ще запазят в тайна.Ако нямате възможност да стигнете до Сентендре (макар че горещо ви го препоръчваме, защото тук можете да посетите и Музея на миниатюрата и Музея на Дядо Коледа), задължително идете до Будайската крепост в Будапеща. Сред безбройните марципанени експонати могат да се видят статуя на кралица Сиси в естествени размери, Рибарските кули, дантели от Калоча, гобленови мебели и единствената в света гора от кактуси. Или накратко казано – марципан от минус до плюс безкрайност.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK