Места

Зима в Кавала

Марта Румянова, Кавала 11 януари 2017, 18:36

Цялата галерия със снимки, може да видите тук.

Черно като дявола. Така се пие кафето в Кавала. Или поне в Rum do Espresso Bar, където кофеинът е религия. За да се плъзне по-меко по небцето, сервират го с малка чашка газирана вода, а понякога и с плато курабии. Тъмната, енергезираща напитка рязко контрастира с белите къщички и синьото море. Едно е сигурно. Сетивата ви ще изтръпнат, ако се отбиете до Перлата на Бяло море или Залива на бягащия конник, както гърците наричат Кавала. Дори и през зимата тя е очарователна. Заради амфитеатралното й разположение около брега на морето, мнозина я сравняват с Монако.

Тук мотопедът е най-често срещаното превозно средство. Графитът - най-използвания невербален знак. Рисунки има навсякъде по фасадите на сградите. И макар че от повечето струи гняв, а понякога дори цинизъм, жителите на Кавала са усмихнати и приветливи хора. Особено стопанката на магазин Медея, където сапуните са под формата на морски дарове и не струват повече от 3 до 5 евро.
Или пък продавачът на магазин BlueRoosterEmporium в стария град, при когото ще намерите ръчно направени неща от гръцки майстори, включително керамични морски таралежи. Сами ще откриете своите места, докато се разхождате в Кавала. Най-наситена на магазини и кафенета е улица "Венизелу". Но няма да сгрешите, ако кривнете и в някоя от нейните пресечки. В тях се крият страхотни магазини за колбаси, както и някои от най-добрите таверни.

Софрито – телешка пържола, запържена в зехтин с чесън, лук и ароматни подправки като дафинов лист, розмарин и майорана е едно от местните изкушения. Върви перфектно с чаша вино. А иначе менютата са наситени с калмари, скариди, миди, октоподи, риби, раци. Ако искате да комбинирате с красива гледка към морето, изберете заведение на крайбрежната алея. Така ще имате възможност да наблюдавате и моряците, които не се свенят от любопитни погледи и щракащи фотоапарати.

Най-добрата гледка обаче е от върха на крепостта на Кавала. До най-популярната и посещаваната забележителност, която се вижда от всяка точка на града, можете да стигнете по малките павирани улички на Панагия. Но сложете удобни обувки. Имате поне 20-30 минути вървене по нанагорнище. Входът е 3 евро, но си заслужава. А докато изкачвате хълмовете, ще се нагледате на кокетни къщички с дървени щори и цветна индивидиуалност.

Ако разполагате с повече свободно време от ден-два, препоръчвам ви Музея на тютюна. Той съвсем не е случаен. От средата на XIX-и век Кавала е сред водещите производители на тютюн. Още по-атрактивен е Музея на восъчните фигури. В него за снимка ви очакват не само известни гръцки личности, а звезди от целия свят – Майкъл Джексън, Елвис Пресли, Мадона.

Цялата галерия със снимки, може да видите тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK