Зима в Кавала
		
		
		
	
	
Дестинация Марципан
Шокохолици, съединявайте се!През 2017-а непременно трябва да посетите Унгария. Ще заситите не само тялото, но и очите си. С огромни количества марципан. Източната сладост от 35 % висококачествена пудра захар и 65 % стрити на прах бадеми съществува още от Средновековието. В Европа се появява през 13-и век.
Според легендите малката дъщеря на местен сладкар от Венеция забърква първия марципан по погрешка през далечната 1400-а година.
	
Не по погрешка, а съвсем целенасочено в Унгария марципанът налага Сабо Кароли. Наричан Кралят на марципана, в тази част на Европа той става по-любим на децата дори от Дядо Коледа.
	
Животът му е не по-малко интересен от този на белобрадия старец. След като чиракува известно време като сладкар в Трансилвания, Кароли решава да замине за Австария, за да овладее до съвършенство на магията на изисканите виенски сладкиши. Но кой се интересува от шоколад по време на Втората световна война?!
	
И Сабо отива още по-далеч - в Ливан. В Бейрут усвоява майсторството на марципана и става толкова известен, че започва да получава поръчки от цял свят. След като натрупва 10-годишен опит, Сабо се връща във Виена и през 1962-а отваря първия си цех.
	
Макет на Парламента, фамилен портрет на Хабсбургите, Майкъл Джексън, Лейди Даяна, руски матрьошки, яйце на Фаберже, сюжети от детски приказки. Всичко е от марципан. От много марципан.
	
Някои от експонатите тежат само 20 кг., но са толкова детайлни, че за изработката им са нужни 120 часа. Други са по 4 кг. и са направени за около 40 часа. Ако се съмнявате, че е възможно, надзърнете в работилницата под музея.
	
Зад прозрачна витрина ще видите майсторите, които със сръчността на джуджетата на Дядо Коледа ваят фигурките от марципан. Рецептата обаче ще запазят в тайна.
	
Ако нямате възможност да стигнете до Сентендре (макар че горещо ви го препоръчваме, защото тук можете да посетите и Музея на миниатюрата и Музея на Дядо Коледа), задължително идете до Будайската крепост в Будапеща. Сред безбройните марципанени експонати могат да се видят статуя на кралица Сиси в естествени размери, Рибарските кули, дантели от Калоча, гобленови мебели и единствената в света гора от кактуси. Или накратко казано – марципан от минус до плюс безкрайност.
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		
	
	
		
			Зима в Кавала
		
		
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.