Re-Shape: Храната в наша полза
Глад за емоции
Диана Костова за това кога ядем от тъга, а не от глад - и защо храната не бива да е враг
"Емоционалното хранене е, когато ядеш не защото тялото ти е гладно, а защото душата ти търси утеха", казва Диана Костова - сертифициран консултант по хранителни нарушения. Тя е един от лекторите в програмата на събитието Re-Shape Bulgaria - събитие, което събира професионалисти, активисти и експерти, за да пренапишат колективния ни разговор за храната.
В днешно време се храним по график, под стрес или в отговор на емоции. Ядем, защото сме ядосани, тревожни, самотни, изморени. "Пълним дупка, която не е създадена от този материал", казва тя.

От апетит към пристъп
Емоционалното хранене често се разпознава по рязък и неудържим глад, бързо хранене и усещане за ситост, което не води до спиране. "Много хора дори не осъзнават, че се хранят емоционално. Те си мислят, че са лакоми, че нещо не им е наред с хормоните. Истината е, че храната се използва като инструмент за справяне с емоциите."
Първата и най-важна стъпка според нея е именно това: осъзнаването. А след него - експериментът. Диана насърчава хората да наблюдават кога се хранят, какви емоции стоят зад това и как реагира тялото им. Най-важният ѝ съвет? Да не се гладува.
"Диетите и рестрикциите само засилват проблема - когато тялото е лишено, то си взима своето. И понякога го прави в двойна доза."

Разговорът, който липсва
"Мисля, че масово жените у нас са неудовлетворени от начина си на хранене. Преяждат. Търсят контрол. А храната се възприема като враг", казва Диана.
Нейната цел е да разчупи мълчанието около хранителните разстройства, които според нея са масов феномен - особено при жените.
"Ние се храним с таблици, с калории, с макронутриенти. Не с храна. Ако се върнем 100-200 години назад - хората са се хранили балансирано, без да броят мазнини. Днес има стотици диети, но почти никой не се храни спокойно."
Истината не е една
По време на общия разговор с лекторите Ваня Иванова и други участници в Re-Shape Bulgaria, Диана подчерта:
"Няма една диета, която да е подходяща за всички. Подходът е различен за всеки - за едни структурата е полезна, за други - вредна."
Това, което тя защитава, не е универсална формула, а личен процес. Храненето трябва да бъде преживяване, не наказание. Път, не режим.
За следващото поколение
Според Диана днешните потребители са крайно объркани. Информацията е навсякъде, но не всяка е полезна. "Гурута изскачат отвсякъде, трендове се сменят на всеки шест месеца. Надявам се, че сме ударили дъното и оттук нататък може да става само по-добре."
Един мит, който трябва да спре
Ако можеше да разбие един мит завинаги, Диана избира:"Че храненето с ниско съдържание на мазнини е полезно."
"Това е една от най-пагубните идеи, наложени преди 20-30 години, и последствията от нея още се усещат."
Съветите на Диана Костова
|
Диана Костова вярва, че най-ценното, което хората могат да отнесат от Re-Shape, е усещането, че не са сами. Че има и други като тях - с несъвършени връзки с храната, с опити и грешки, с търсене и умора. Тя не предлага универсална рецепта, а апелира към личен експеримент - да опознаем себе си, да изследваме какво работи за нас, да намерим собственото си темпо и вкус. "Няма един режим за всички - има път, който трябва да си извървим сами. Но не и сами."
Ако искате да чуете още по темата или да зададете своите въпроси, заповядайте на събитието Re-Shape Bulgaria на 17 май в София. Програмата събира на едно място експерти, практици и вдъхновяващи личности, които говорят открито за храната, тялото и отношението ни към тях. Очакват ви лекции, дискусии, дегустации и много поводи за преосмисляне - и за споделяне.
Re-Shape: Храната в наша полза
За връзката между осъзнатото хранене, ферментацията и психологията
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
