Новини

Нови гастрономически върхове с шеф Фатих Тутак - GALLADA

Бакхус 11 юли 2023, 16:34

Редовните читатели със сигурност вече са запознати с подвизите на шеф Фатих Тутак, който имахме удоволствието да интервюираме ексклузивно за Бакхус, малко преди ресторантът му TURK в Истанбул да вземе 2 звезди Michelin. От 7 юли шеф Тутак вече управлява и втори ресторант.

GALLADA се помещава в The Peninsula Istanbul, 5-звезден хотел с меко казано впечатляваща гледка към Босфора. Разположен в близост до една от емблемите на града, кула Галата, на покрива на The Peninsula Istanbul, GALLADA и прилежащият Topside Bar обещават съвременно гастрономическо пътешествие, основано на историческите вкусове и традиции на Пътя на коприната и връзката му с този древен град. Въз основа на това, на своето турско наследство и обширни пътувания из Азия, шеф Тутак създава елегантни и смели ястия, празнувайки безбройните кулинарни умения, техники и артистичност, развити в продължение на хилядолетия из маршрутите на този обширен регион.

"Винаги съм бил очарован от древните пътища на евразийската коприна. Път с всичките му приказки, традиции и гастрономическо наследство. Това е невероятна възможност да работим върху менюта без прецедент тук в Истанбул, показвайки съкровищата и невероятните рецепти, които са ни свързвали през цялата история с Азия и извън нея", коментира шеф Фатих Тутак по повод вдъхновението си за концепцията на менюто.

В GALLADA смелите вкусови съчетания са главните герои, резултат от специални продукти от избрани отделни провинции в цяла Турция. Менюто включва ястия, вариращи от кнедли с адана кебап, до печена на дърва риба-монах до десерти като топла торта с фурми меджул, масала чай, разбит биволски крем.

Разположен над ресторанта, Topside Bar представлява иновативен коктейл бар, включващ аромати и рецепти, открити по маршрутите на Пътя на коприната и вдъхновени от легендарните басни и морски истории от пристанищата, разпръснати по Босфора. Освен с авторски коктейли барът разполага и със сериозна палтира от висококачествени спиртни напитки, уискита, турски вина, местни занаятчийски бири и примамлива селекция от хапки, подбрани от шеф Тутак.

Както обичаме да казваме по повод истински добрите и изпипани места - местим се.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK