Защо доматите са толкова вкусни? Науката зад летния им чар.
Улица Консервна - задънена
36 часа - това е допустимото време, в което доматите трябва да бъдат консервирани след беритба. В момента индустрията е в криза, а огромни количества от плода са застрашени от изгниване на италианските полета.
Първопричината е неочаквано бързото икономическо възстановяване на Китай от COVID-19 кризата и изкупуването на промишлени количества стомана в азиатската държава. Китай е един от големите производители на стомана, но в контекста на пандемията се очакваше евентуален спад в търсенето на суровината. Правителствените мерки за енергизиране на китайската икономика обаче доведоха до рязко повишаване в търсенето на метала, а местните производители не могат да наваксат с търсенето.
И тук от металургия се връщаме обратно към храната: сезонът на доматите в северното полукълбо продължава между юли и септември, което ще рече, че фермерите и търговците разполагат с ограничено време за справяне с проблема. В момента големите международни компании отказват да изпълняват сключените вече договори с производители и супермаркети, а цената на металните консерви е скочила тройно.

Един от начините за справяне с възникналата ситуация е използването на картонени кутии вместо метални, но не всяка държава има толкова голям достъп до тях. Италия и нейната пасата например са особено засегнати. Доматите там се консервират пресни, след което се разделят на категории: белени, нарязани на кубчета, смлени на пюре и т.н.
Италия обикновено произвежда пет милиона тона домати годишно, но тъй като за момента светлина в дъното на консервата не се вижда, е трудно да се предскаже кога ще се върнат нормалните запаси от най-масово разпространявания вид домати и пръв приятел на пицата и пастата.
Защо доматите са толкова вкусни? Науката зад летния им чар.
Стенли Тучи обикаля Италия в ново кулинарно шоу на CNN
Женски пазар идва до вратата ни със свой онлайн магазин
Четете в новия брой на "Бакхус": Кампания - българският домат
Какво се случва с българските домати, защо България още не е в състояние да защитава традиционните си сортове и защо старинните френски видове зеленчуци се появиха отново на пазара, а българските се топят.
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe