Новини

Четете в новия брой на "Бакхус": Кампания - българският домат

Бакхус 04 ноември 2014, 10:18

Има една генерация в България, в която през последните години расте тежко чувство на вина – едно съжаление, което идва на импулси, най-често с яденето.

Това е доматеното съжаление. То се явява пред чинията със салата, купата с доматена супа, пред миш-маша. Докато забождат вилица/потапят лъжица, паметта на тези хора превърта в главите им сцени като от La Tomatina, в които главни герои са самите те. Виждат се обратно на по 16, изправени сред полето заедно с много други герои на тяхната възраст. Слънцето пече, настроението е весело, дяволът ги дърпа за опашките. Те се навеждат, грабват от касетките пред тях домати и с радостни викове ги запращат към най-близката от ходещите мишени, каквито са останалите герои. И после пак, и пак. Смях, доматено пюре, семки, люспи хвърчат във въздуха, който бързо става червен като режима, който ги е пратил на бригада...

Споменът за веселието от това безчинство в днешната реалност събужда леко виновни усмивки. С всяка следваща хапка от безвкусните домати в чинията те стават все по-болезнени. Преди 30, 40, 50 години никой българин не би повярвал, че приличният домат някой ден за него ще стане почти недостъпен лукс.

Но ето ги фактите: След като десетилетия наред България е била сред 20-те най-големи производители в света с реколта от около 750 000 т годишно, от 1990 насам тенденцията за спад е трайна и през 2012 г. г производството е било 94 000 т. – около една осма от това на комунистическите ТКЗС-та и една пета от производството от 90-те.

В този текст на списание "Бакхус" ще разберете какво се случва с българските домати, а и с много други традиционни малки производства на храна, защо България още не е в състояние да защитава традиционните си сортове и защо старинните френски видове зеленчуци се появиха отново на пазара, а българските, точно обратното, се топят.

БАКХУС 150 можете да намерите в специализираните вериги Inmedio и Relay, в CASAVINO, във веригите хипермаректи Кауфланд, Билла, Пикадили и Фантастико, както и в бензиностанции OMV. Списанието може да бъде купено и онлайн на bacchus.bg/150 или тук:

Image and video hosting by TinyPic

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK