Новини

Алкохолни войни: САЩ и Европа временно се споразумяха за митата върху вино и уиски

Бакхус 10 март 2021, 15:29

Глътка въздух (а по всяка вероятност - и вино) си поемат властите и от двете страни на Атлантическия океан: САЩ временно отмени допълнителните тарифи, които налагаше върху бутилки на някои вина от Франция, Испания и Германия.

ЕС се съгласи да направи същото спрямо продукти, внесени от САЩ, като двустранните действия са стъпка към разрешаване на дългосрочния спор, започнал в сектора на авиацията заради помощите към конкурентните компании Boeing (САЩ) и Airbus (ЕС и предимно Франция).

Бен Анеф, президент на американския алианс за търговия на вино, които лобираха срещу въвеждането на 25% данък върху вноса, коментира:

"Тарифите върху храната и виното от ЕС са опустошителни и нанасят огромни щети върху много ресторанти, търговци, вносители и дистрибутори. Благодарим на администрацията на президента Байдън за това, че ни изслушват и че действат бързо, за да се сложи край на този удар, който сами си нанесохме."

Не закъсня и отговорът от другата страна на Атлантика. От френската търговска федерация (FEVS) приветстваха новината, след като наскоро съобщиха, че тарифите са причинили щети в размери на 400 милиона евро под формата на намален износ от Франция към САЩ.

Президентът на федерацията благодари на преговарящите, но побърза да уточни, че "това е само началото на пътя", и призова френските власти да окажат нужното съдействие, за да могат производителите в страната бързо да се възстановят от намалените обороти.

25-процентовите оскъпявания първоначално засягаха френски, немски, испански и английски тихи вина с нива на алкохол до 14%ABV. В началото на тази година САЩ разшириха продуктите, за които се прилагат тези допълнителни данъци, така че да бъдат включени и тихите вина с по-висок алкохол, както и спиртни напитки на гроздова основа, какъвто е конякът.


Търговската война засегна най-тежко най-високия клас вина от Бургундия, т.е. тези с гранд крю апелация, а американският потребител масово се насочи към местни вина от добри производители от Калифорния (особено шардоне) и Орегон (известен с пино ноар).
Новината за временното споразумение дойде един ден след американското решение да бъдат спрени временно тарифите върху продукти от Великобритания, особено засягащи шотландското скоч уиски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK