Новини

Големите риби (графика)

Тина Пенева 05 декември 2017, 14:08
И на световния пазар, и у нас, рибата се превръща във все по-предпочитан източник на белтъчини благодарение на хранително-вкусовите и здравословните си качества. С отварянето на нови пазари, влизането в сила на международни търговски споразумения и подобряването на веригата на доставки по света и у нас рибата и рибните продукти присъстват все по-често в менюто ни. Последните изчисления на Организацията по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization) към ООН сочат, че през изминалата година световната консумация на риба е достигнала за пръв път до рекордните 20 кг на човек на година.

Цялата статия прочетете тук.
Топ 10 Морски вида с най-голям улов (данни за 2014)

Според данни на Организацията по прехрана и земеделие през 2015 г. световният улов на риба и всякакви морски видове като миди, ракообразни и други възлиза на близо 93 милиона тона. В света съществуват над 1500 морски видове, които са обект на риболов, но от тях с икономическо значение са основно 25 вида, съставляващи около 40% от световния улов.

Цялата статия прочетете тук.
Внос в България през 2016 г.

Черноморската риба далеч не е достатъчна за задоволяване на потребностите на местния пазар и над 75% от продуктите, които консумираме, са внос. Общият обем на рибата и всички други рибни продукти, които се внасят в България, възлиза на около 34 000 тона годишно, като една трета от това количество се пада на скумрията.

Цялата статия прочетете тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK