На кулинарно пътешествие в Kampai и Monty
		
		Ресторантите в курорта Св. св. Константин и Елена правят от ястието празник
		
	
	
На гости на Св. Анастасия
	
		Разгледайте цялата галерия със снимки от остров Св. Анастасия тук.
Разположен само на 6.5 км от Бургас, някогашният остров Болшевик, днес известен като Св. Анастасия, е магнит за авантюристи. Грабнали под мишница откривателския дух, се отправяме към малкото парче обитаема суша в бургаската акватория, за да проверим на живо дали легендите и суперлативите не са преувеличени. Още преди да се качим на корабчето, срещаме местния Шон Конъри – достолепен мъж, големият авторитет на пристана на Бургас. Всички гмуркачи и нещотърсачи търяст оценката му за сърковищата, които изкарват от водата. Докато подслушваме разговорите за страшни бури, големи риби и морски злини, се чудим дали зъбът на врата на местния бараба не е от акула. В този момент до нас застава друг чешит – бай Георги. Паркира колелото си с допълнително монтиран багажник Мерцедес. След няколко часа там ще прибере билки за жена си, поводът да пътува до остров Св. Анастасия. А по-младите съграждани на бай Георги идват с джетове, за да правят риболовни излети с харпуни. Ако имате късмет, можете да видите наследникът на Ихтиандър. Но сега по същество.

Островът се е появил след изригването на вулкан, а бурите и морските вълни извайват причудливите скални образувания с приказни имена - "Гъбата", "Дракона", "Вкамененият пиратски кораб", "Портата на слънцето". Най-ранното човешко присъствие е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). За първи път островът е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на XVII век. Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия" (Лечителка) е опожаряван и нападан от пирати няколко пъти. Просъществува до 1923-а година, когато е превърнат в българския Алкатраз. В затвора са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Но трудната му поддръжка принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а част от тях да освободи. След атентата в софийската църква "Света Неделя" през април 1925-а година, островът отново е превърнат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.
Своя история има и фарът на острова. Той е изграден от френска компания през 1889 г. Бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 20 км. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Зърнахме го отдалеч.
| В подножието му пихме домашна лимонада, където се намира автентичната лекарна с всякакви чудодейни отвари. Тук можете да опитате от коктейлите "Синьо море", "Любов на Острова" и "Смокинов шейк" или да поръчате да ви забъркат чай от 10 вида билки, които растат на острова. Нас лично ни впечатлиха коктейлите с драматични имена -"Бягство от затвора" (ликьор мента, сода, лимон) и "Свободен Болшевик" (водка, сок от грейпфрут, концентрат от нар). | 
Усещането за внезапно скъсване с ежедневието ви е гарантирано и ако се отбиете в ресторанта "100 години назад". "Островитянска рибена супа", "домашен тарама хайвер", "рибени кюфтенца", "миди с девисил", "попчета по манастирски". Вкусът на морето е солен и автентичен. Още през 2014-а година Община Бургас стартира инициатива за набиране на стари готварски рецепти. Хиляди местни жители се надпреварват да споделят тайни от кухнята на своите майки и баби. Днес те са част от менюто на ресторанта.
Но не само ароматът на вкусните гозби се носи из въздуха на Острова. Особено настойчив е шепотът на чайките, примесен с легендата, че тук пират е заровил златно съкровище.
Това е само един от поводите да дойдем отново на този къс от Рая.
	
	
		
			На кулинарно пътешествие в Kampai и Monty
		
		Ресторантите в курорта Св. св. Константин и Елена правят от ястието празник
		
	
	
	
	
		
			На гости на Св. Анастасия (снимки)
		
		
		
	
	
	
	
		
			Ядеш пеш: ул. Ангел Кънчев
		
		
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.