Галерии

Ядеш пеш: ул. Ангел Кънчев

текст: Тамара Вълчева, снимки: Цветелина Белутова 29 юни 2017, 17:27
Ако искате да влезете във форма за лятото, не минавайте по улица Ангел Кънчев. Категорично оформилата се като кулинарна улица не прощава на ничия диета. Тук плътно си съжителстват ресторантчета, чайни, пекарни, бургери и испански деликатеси. Тръгвайки откъм НДК, още в началото ни посреща автентичният английски пъб The New Fox and Hound, който тази година има и маси на открито на отсрещната страна на улицата.

The New Fox and Hound, ул. Ангел Кънчев 34
След него е Agarta Bar And Dinner. Името "агарта" идва от мистични езотерични текстове за врата към отвъдния свят. Тук вратата е към типичния градски кулинарен пейзаж. Хубавото е, че всеки ден имат ново обедно меню, което в момента е съобразено с жегите и предлагат разхлаждащи неща като гаспачо с авокадо.

Agarta Bar And Dinner, ул. Хан Аспарух 36
Но ако ви се яде наистина интересно гаспачо, отскочете до съседния адрес в ресторанта Made in Home, където студената супа се предлага с пъпеш и малина или диня. Мястото се е превърнало в традиционна спирка за по-интересно ястие или любимите десерти - чийзкейк и торта с патладжан. Работно време е от 11:00 до 23:00 ч.

Made in Home, ул. Ангел Кънчев 37
Следващата спирка е за любителите на здравословна и био храна - новото магазинче с две маси на тротоара Simple Green Shop. Изборът е между салати, смутита, фрешове и домашни сезонни сокове - в момента от малина и бъз. Ако все пак не искате да излезете без нещо сладко, тук guilty pleasure e по-малко guilty, защото бобоните са сурови и веган с кашу, годжи бери, какао, амарант и фурми.

Simple Green Shop, ул. Ангел Кънчев 41
Улицата нямаше да си е заслужила титлата "кулинарна", ако нямаше азиатска кухня. Asian Hot Spot е съвсем ново заведение, което отвори врати само преди седмица. В него се предлага корейска, японска, тайландска и виетнамска храна, което включва и неизменното суши. Всъщност мястото e част от верига, която до скоро беше известна като Sushi Express, съществува от шест години и има още три ресторанта, но във всeки от тях има индивидуално и различно "меню на шеф готвача". Работното им време е от 11:30 до 22:00 ч.

Asian Hot Spot, ул. Ангел Кънчев 35
Asian Hot Spot, ул. Ангел Кънчев 35 Улица Ангел Кънчев продължава да ви дърпа напред с привлекателния аромат на кифлички, кроасани и други печива. Доверете се на носа си и ще стигнете до холандската пекарна JoVan. Тук често можете да си купите прясно изпечен хляб чак до 20:00 ч. вечерта, а разновидностите му са над 25, но сладкишът, който не е за изпускане е традиционният ябълков пай. Пекарната пожъна такъв успех, че холандският й собственик отвори още една наблизо – на ъгъла на "Алабин" и "Христо Белчев".

Пекарна JoVan, ул. Ангел Кънчев 37
Следва мароканският ресторант Anette, който от години е единственият представител на мароканската кухня и чай в София. От началото на съществуването на заведението мароканска готвачка обучава персонала как да приготвят ястията по автентичен начин, а самата майка на собственика се казва именно Анет и е от Мароко. Там нищо не се променя и знаете какво да очаквате – агнешки и телешки кюфтенца, тажини, кус-кус, добър хумус и много вкусна пита с праз лук. Ресторантът има и градина.

Anette, ул. Ангел Кънчев 27
Anette, ул. Ангел Кънчев 27 Точно както Мароко е срещу Испания, така и на отсрещния тротоар срещу мароканския ресторант има съвсем ново изникнал магазин на по-малко от месец за испански деликатеси – La casa Iberica.
Това е вторият магазин на същите собственици, първият вече е популярен с качествените си продукти от иберийски полуостров, намира се на ул. Сан Стефано 4. В новото място ни посреща любезната управителка Мина Симеонова, която ни обяснява, че тук всичко е от Испания, дори и минералната вода, с изключение на кафето, което е Dabov. Централно място заема хамонът "иберико", от който се предлага два вида. "Единият е от месото на черни прасета, хранени само с жълъди, които наддават бавно. Вкусът е специфичен, няма нужда много да се дъвчи, топи се в устата, цената е 18,50 за 100 гр., за този, който не е на бут. Другият вид "иберико" е 50 на 50, половината от храненето е с жълъди, а другата половина е с дохранване. И при двата вида консервантите са сведени до минимум и няма алергени, добавки, лактоза и други подобни" казва Мина Симеонова. Тук можете да си купите и хамон на бут, който се продава със стойката. Сирената са Artequeso, Cerrato, Boffard и др.

La casa Iberica, ул. Ангел Кънчев 26
Приготвят също и традиционни сандвичи по испанска рецепта – "испанците отричат използването на зеленчуци в тях, допустимо е единствено песто или доматена паста, а върху тях колбаси, чоризо, хамон или сирена и разбира се зехтин". За да преглътнете по лесно сандвичите, в La casa Iberica предлагат и бяло, червено и розе на чаши. Които съвсем в средиземноморски стил могат да бъдат изпити на крак на тротоара на "Ангел Кънчев" върху дървения барплод, поставен за тази цел. Работното време е от 8:30 до 20:30, а в неделя от 10:00 до 20:00 ч

La casa Iberica, ул. Ангел Кънчев 26
Продължаваме кулинарната си обиколка, за да стигнем до камион на Street Chefs или така наречения food truck, този е достатъчно лъскав, за да удовлетвори градския претенциозен вкус. Паркиран е вече повече от година малко по-надолу по улицата на обособено за целта място, което наподобява паркинг и точно срещу 127-о училище. Бургерите са шест вида – "шефски", хот дог с наденичка, бургер с телешко и свинско, gorgonzola burger с доматена салца, босилек, рукола, горгонзола и телешко, както и съвсем новият от таз седмица The Funky Burger за 9,90 лв. Могат да се поръчат в два размера: половинка и цял. За тези, на които им е писнало от бургери и все пак са застанали на пред камиона и се чудят какво да си поръчат, препоръчваме сочния свинския стеk Tomahawk steak (за 13,90 лв). Напитките включват бира, вино и безалкохолни. Правят и доставки.

Street Chefs, ул. Парчевич 58
Ако сте преяли с улична храна и имате нужда от напитка, която да ви послуши за диджестив или малко сурово десертче, просто пресечете улицата и попадате в уютната обстановка на "Чайната" или по-малката сестра на "Чаената фабрика" от ул. Бенковска. Тук в жегите се предлагат качествени студени чайове – зелени, от мента, от българска роза и малки шоколадови курабийки.

"Чайната", ул. Парчевич 62
Със смела стъпка напред и след още едно прекосяване на улицата се озоваваме на Ангел Кънчев N 20 – там, където преди се помещаваше Uvo за сандвичи и бургери, от почти година се е превърнало в "Даро" и е със съвсем друга концепция. Собственикът Дарин Стойков, който идва от ресторант "Преди десет" приготвя на място закуски, сладкиши и домашни лимонади и винаги има туист, например шунката с кафе. Чийзкейкът (2,10 лв) му със сладко от кайсии е ненадминат – "сварих сладкото, защото на съседния плод зеленчук им докараха много добра партида". Тук няма постоянно меню, но пък има така наречените постоянни позиции: сандвичът с червено месо в момента е с шунка с кафе, маринована свинска плешка с мляно кафе, кафява захар и сол. Кишът всеки ден е различен (4 лв), днес е с карамелизиран лук и сирене, друг път е с лапад, зависи от сезона. Дори киселото мляко за айрана е квасено тук на място.

"Даро", ул. Ангел Кънчев 20
"Все по-често клиентите му са чужденци, които търсят хубава закуска. Наоколо няма такова място, имах англичани, които бяха отседнали в хотел наблизо. Там им искали по 19 евро на човек за закуска и идваха тук всяка сутрин цяла седмица" казва Дарин. Изборът от сутрешни предложения е наистина голям: от английска закуска до пържени филии, пудинг със стафиди, баница с масло, козуначе и др. Работното време на "Даро" е от 8:00 до 18:00 ч., от понеделник до петък и от 9:00 до 19:00 ч. през уикенда.

"Даро", ул. Ангел Кънчев 20
По тротоара надолу след сладкарницата от верига "100 грама сладки" следва вече утвърденото и добре познатия от няколко години бистро "Песто" на колоритния италианец Марио, който от няколко седмици няма да ви посрещне лично и с усмивка, защото разработва новото си заведение на ул. Христо Ботев. "Песто" обаче си работи и ви очаква с изстудена бира Moretii и Peroni и просеко, паста с морски дарове и паста с песто от Генуа, салати и домашни лимонади. Закуските също са задължителни - голямо разнообразие от италиански сандвичи с кафе мока, поднесено с домашна сметана. Работното време е от 10:00 сутринта и вечер, докато има посетители.

"Песто", ул. Ангел Кънчев 18 А
Срещу него е Tabla. Ресторантът предлага авторско меню, микс от европейска и средиземноморска кухня.

"Табла". ул. Ангел Кънчев 11
В прохладата на сенките под липите на площадчето, което е на ъгъла между "Ангел Кънчев" и "Солунска" се е разположил елегантно The Coctail Bar, който от три години утолява жаждата на столичани за качествени коктейли. Управителят Александър Георгиев споделя, че все повече туристи посещават бара и търсят български бири. Работното им време е от 8:00 до 22:00 ч.

The Cocktail Bar, ул. Ангел Кънчев 9 А
Пресичаме "Солунска" и продължаваме по "Ангел Kънчев" до самото му начало, където след клуб Терминал 1 и на мястото на бившето "4 стаи" вече повече от година се помещава царството на кюфтетата Q-ftetaria. Обстановката е градска индустриална и въпреки сравнително голямото пространство и достатъчно на брой маси, трудно се намират места, особено на терасата. По време на летните жеги терасата е привлекателно място за изпиване на студена бира, придружена от кюфтета. А те са всякакви: от телешки (11,80 лв), със смесена кайма до татарско (11,20 лв.) със свинска кайма. Дори вегетарианците няма да останат разочаровани, защото има много доби нахутени и магданозени кюфтенца (8,80 лв). Менюто е богато и предлага много други ястия: супи, скара, тапаси.

Q-ftetaria, ул. Ангел Кънчев 1
За съжаление пъба за крафт бира на отсрещната страна на улицата - Витамин B затвори, но хубава крафт бира можете да пиете и в Meat на ул. Ангел Кънчев N 1. Заведението радва посетителите си вече две години с качествени бургери, мелят и овкусяват каймата на място, а месото е от български породи говеда. Хлябът също се пече на място. От това лято имат и нови предложения в менюто – тостове (чийзи, гъби, дърпано свинско, пикантен хамбургер и нутела маскарпоне) на цена от 4,90 лв. до 7,90 лв. Готвачът, който от една година приготвя бургери в Meat споделя, че тук идват все повече туристи, които освен българската крафт бира Glarus, обичат и шотове от специалните предложения ракии.

Meat, ул. Ангел Кънчев 1
Точно над Meat (на втори етаж) се забъркват едни от най-интересните коктейли в София. Bar Public e на година и половина. Пространството, в което се помещаваше аутлет се превърна в градско еклектично и в този смисъл уютно за бар. На терасата често се организират събития – този четвъртък например е посветен на дегустация на коктейли с нови словашки ликьори – Tratra Tea, които са цитрус, кокос и горски плодове на основата на чай.
Съвсем новото лятно меню включва "Маргарита" с тяхна лична интерпретация- текила, пюре от гуава, меден сироп и фреш от лайм. Съвсем авторски е Julep – уиски, пюре от капина, кокосов чаен ликьор. А за да се разбере, че наистина е лято негронито (джин и вермут) е на клечка и замразено като сладолед.
Много добро впечатление прави, че Bar Public и Meat са се договорили и ако огладнеете, няма нужда да слизате до долу – те ви предлагат менюто с бургери, поръчват им по "уоки-токито" и си получавате храната директно в бара.
В петък и събота музиката се селектира от диджей и именно тогава работното им време е до 5:00 ч. сутринта, през седмицата обикновено заведението затваря в 2:00 ч., а всеки ден отваря в 17:00 ч.

Bar Public, Ангел Кънчев 1
И между всички тези вкусни и пивки адреси, които описахме се крият още толкова местенца, които да изненадат любопитството на всеки минувач. Отделете си една събота и вижте какъв огромен свят се крие по тази на пръв поглед малка уличка. А ако откриете нещо ново, пишете ни задължително във фейсбук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK