Новини

Последният чай на Европа

Ивайло Харалампиев, о-в Сао Мигел 21 декември 2016, 23:24

"Когато португалската инфанта Катарина де Браганса /1638-1705/ се омъжва за английския крал Чарлз II, част от зестрата й е голям сандък с чай, който тогава бил със стойността на златото. Тя популяризира в Англия пиенето на следобедния чай в 17 ч., което в онези години е много по-практикувано сред португалската аристокрация", казва за Бакхус, Мария Доротеа, доктор по история и официален гид на остров Сао Мигел от принадлежащия на Португалия Азорски архипелаг.

Там се намира Gorreana, най-старата чаена плантация в Европа действаща от 1883 г. Семейната компания произвежда около 33 тона на година от 32 хектара.
Разположението на остров Сао Мигел в средата на Северния Атлантически океан /на 1600 км от контитентална Португалия и на 2500 км от Канада/ осигурява максимална чистота на въздуха, почвата и водата.

Азорските острови неизменно попадат в списъка с най-екологични дестинации в света. Заради климата и морския бриз, насажденията остават естествено имунизирани срещу всякави болести. Така продукцията е 100 % био, а качеството на изнасяния в цял свят чай е признато за world class.

Производството е с напълно занаятчийски методи, като много от машините работят още от средата на XIX век. Реколтата се бере между април и септември. Черният чай Orange Pekoe е от първото листо на чаеното растение, зеленият Hysson от второто, а Broken Leaf, смес от всички листа. В Gorreana посетителите могат да видят целия производствен процес в почти реално време и да направят дегустация на всички видове чай.

Тук често препоръчват правилното приготвяне на чай за максимално добър вкус и за запазване на полезните му свойства: запарка в продължение на 5 минути в загрята между 75 и 90 градуса вода /появата на първите мехурчета преди пълно завиране/.

Отглеждането на чай е въведено в Азорските острови от двама китайски производители през 1874 г. От някогашните 14 плантации днес освен Gorreana малко производство има и Porto Formoso. През 2011 г. наследниците на една от най-известните в миналото и прекъснала производството си през 70-те годинини на ХХ век плантации Canto, предлагат на Gorreana да продава и чая с техния бранд в чест на неговия основател.

До Gorreana в близост до град Рибейра Гранде се стига лесно с кола от столицата Понта Делгада /oстровът разполага и с добре развит обществен транспорт/.
Иначе любовта към чая неусетно се смесва с тази към смайващите природни гледки между Атлантическия океан и пищната растителност на остров Сао Мигел. Впечатлен от облика на острова, Стивън Спилбърг обсъжда възможността да снима тук "Джурасик парк". Но най-голямото предимство на архипелага, неговата отдалеченост от континентална суша, се превръща и в най-голямата пречка заради непосилните разходи за пренос на техника и екипи.
www.gorreana.pt


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK