Blue is the new red
Синьо вино потегля към Европа
Карлсон, който прави вино на покрива
Лозето, посадено на покрив на сграда в Бруклин, ще даде първата си реколта през октомври, и първите бутилки ще се появят догодина. Първото нюйоркско комерсиално лозе се казва Rooftop Reds, простира се на 1400 кв.м., има гледка към небостъргачите на Манхатън, и се намира в сграда в индустриалната зона Нейви Ярд, която вече е била домакин на най-различни събития: от концерт на Лейди Гага, през модни дефилета до дебат между Хилъри Клинтън и Бърни Сандерс.
Изследватели от Cornell University са създали екологична платформа, която позволява отглеждане на лозя дори при екстремни индустриални градски условия, нямащи нищо общо с пасторалната идилия на традиционните лозя: почвата съдържа 40 процента натрошени рециклирани стъкла, които са "реплика" на оптималната за лозята почва.
Първата реколта догодина вероятно ще даде само 300 бутилки, които ще съдържат мерло, каберне совиньон, каберне фран, малбек и при вердо.
Rooftop Reds е основано, благодарение на публична кампания за набиране на средства и на директна инвестиция от нюйоркската изба Point of the Bluff.
Идеята и реализацията са на двама братя и съдружник, завършили бизнес и лозарство. За целта първо са тествали въздуха на Бруклин, който се оказал напълно подходящ за начинанието им. Вдъхновението им дошло от подобен проект - Brooklyn Grange Farms – който "покрива" бруклински покриви с пчелини, и засажда плодове и зеленчуци.
Плановете са за бъдещи временни ресторанти, дегустации и семинари, и много покривно вино.
Blue is the new red
Синьо вино потегля към Европа
Виното тече, виното се променя
Подробно за глобалните винени тенденции (по Bloomberg)
Продай си кариерата, направи си вино
Жан-Франсоа Кенен, собственик на Шато дьо Пресак, Сент Емилион, гран крю класе, пред "Бакхус"
Бъдещето на стареенето на виното
Виното е сред малкото неща, които се подобряват с годините. Но кой има време да чака?
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.