Blue is the new red
Синьо вино потегля към Европа
Виното тече, виното се променя
"The old woman and the wine jar" е снимка от дигиталния архив на The New York Public Library. От 7 януари 2016 г., престижната институцията предостави 200 000 изображения за безплатено сваляне оттук http://digitalcollections.nypl.org/
Все още сме в дните, в които се правят прогнози за новата година, включително и за света на виното. От всички изчетени ни се струва, че тази на Bloomberg звучи най-достоверно. Като цяло, смята авторката Илайн Маккой, се очертава светло бъдеще за виното през тази година, независимо от масовото настъпление на занаятчийските бири и сайдери. Ето и посоките:
Все повече ще навлизат технологиите, най-вече приложенията за смартфони, с които клиентът за секунди може да получим максимално количество информация за все повече вина.
Тепърва все повече ще говорим и ще усещаме промените в климата и влиянието им върху глобалната винена карта на света. Конкретен пример е това, което се случва в Англия: хладният климат на областта Шампан днес е много по-топъл в сравнение с този само преди едно поколение. В същото време още по-студеният юг на Англия в момента е с идеалния климат за пенливо.
Точно това е причинита, поради която Англия ще изгрее на сцената на пенливите. В края на миналата година голямата винена новина беше, че френската къща от Шампан Taittanger е купила земя в графство Кент, и започва да произвежда пенливо под етикета Domaine Evremond. /Един от основните консултанти на французите за това тяхно решение е Стивън Скелтън, MW, специалист по английски вина. "Бакхус" се срещна с него още през 2009 г. http://www.bacchus.bg/akcent/2009/11/02/808633_vino_v_budeshte_vreme/
Най-вероятно това ще повлече и други къщи от Шампан да направят същото.
Интересът към био виното ще расте с много бързи темпове. А само преди няколко години това беше нишата на шепа винопроизводители с приключенски дух. Тези вина ще бъдат приоритет на малките, бутикови и суперлуксозни ресторанти. Друг пример – през изминалата 2015 г. в Ню Йорк са отворени три бара за органично вино. Това е неизбежно и от гледна точка на общата вълна на търсене на всичко био, натурално, занятчийско, етично.
Новият хитов сорт ще е каберне фран, което не означава че ще спадне интересът към екзотичните, непознати, често с труднопроизносими имена винени сортове. Но най-важният червен сорт в долината на Лоара вече е изгряващата звезда на Чили, Калифорния, Аржентина, и Южна Африка. Защо? Защото не е капризен сорт, и защото дава ароматни и елегантни вина с пикантни и землисти нотки, подходящи за съчетаване с най-разнообразна храна. А с все по-затоплящия се климат в Бордо, престижни винопроизводители като Chateau Lafleur вече прибавят повече каберне фран към традиционния си купаж мерло/каб фран, защото допринася за по-висока киселинност и по-нисък алкохол.
Бароло и Барбареско ще разгорещят търговете на скъпи вина. С други думи, Италия ще е новата Бургундия. Бургундия си е Бургундия, и както винаги за нея се дават големите пари по аукционите. Но сред топ сделките ще са италианските червени като Ornellaia и Sassicaia и Brunello di Montalcino. Barolo и Barbaresco предлагат всичко онова, за което обичаме Бургундия – прекрасен аромат, тероар, сложни червени вина, прекрасно съчетаващи се с храна.
На хоризонта се задават супер луксозните и скъпи винени турове.
След като топ вина могат да имат абсурдно високи цени, защо и винените турове да не последват тази посока? Примери: долината Напа, Castello di Amorosa, реплика на тоскански замък от 13 век. Цените са от 1000 до 20 000 долара. Предлагат се кожени албуми с ваши снимки от времето, прекарано в избата, заснети от професионален фотограф, кутии с пури и т.н. Къщата от Шампан Duval-Leroy предлага тур, в който вие може да си създадете собствен купаж, който ще ви бъде предоставен по-късно. Минимална поръчка - 1000 бутилки. Удоволствието струва 40 000 евро.
Очакват се все повече, по-разнообразни и интересни предложения за вино на чаша. Пример: Сан Франциско, бар Dirty Water предлага 114 вина на чаша. Тук роля има технологията Coravin, която позволява запазването на качеството на останалото количество вино в бутилката непокътнато. От това ще се възползват все повече ресторанти.
Винени камиони, наравно с тези за храна (food trucks). Един от пионерите е Saint-Emilion с яркочервения винтидж Citroen от 1976. Дегустацията на колела обикаля джаз фестивали, винени изложения, пазари за антики из Франция. Много скоро и други винарни ще осъзнаят потенциала на идеята.
Все повече знаменитости ще правят вино. Същото се отнася и до успешни продукти на попкултурата, които ще брандират вина. Примерите са много - етикети, кръстени на телевизионни сериали като Downton Abbey, на актьори – Даян Кийтън, или филми /"50 нюанса сиво"/. През 2016 г. трендът не само ще се запази устойчив, но и ще се развие още по-динамично.
Blue is the new red
Синьо вино потегля към Европа
Карлсон, който прави вино на покрива
Първото вино, дошло от лозя, гледани на върха на нюйоркски небостъргач, ще бъде готово догодина
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.