Защо тъгува Масимо Ботура
Походът на тризвездния "Мишлен" готвач срещу разхищението на храна
Италиански ресторант е най-добрият в света
Шеф Масимо Ботура
Osteria Francescana в Модена е обявен за най-добър ресторант в света. Класацията е на World’s 50 Best Restaurants, церемонията се проведе в Ню Йорк.
За първи път италиански ресторант е начело на класацията. Той измества на второ място миналогодишния победител – испанския El Celler De Can Roca.
Получавайки наградата си, Масимо Ботура призова присъстващите си колеги да помогнат за проекта му с отварянето на кухни за бедни в Бразилия.
Второто място е за El Celler De Can Roca, и на трето място е Eleven Madison Park.
Сред отпадналите от първата десятка са Dinner By Heston Blumenthal и Gaggan в Банког.
Натрадата за цялостен принос получи Ален Пасар от парижкия L'Arpège, а за най-добра жена-готвач – французойката Доминик Крен от Atelier Crenn в Сан Франциско.
Наградата "Най-добър сладкар" е за Пиер Ерме.
Ето и ресторантите в първата десетка:
1. Osteria Francescana, Модена, Италия – Най-добър ресторант в света и Най-добър ресторант в Европа
2. El Celler de Can Roca, Жирона, Испания
3. Eleven Madison Park, Ню Йорк
4. Central, Лима, Перу
5. Noma, Копенхаген, Дания
6. Mirazur, Ментон, Франция
7. Mugaritz, Сан Себастиан, Испания
8. Narisawa, Токио, Япония
9. Steirereck, Виена, Австрия
10. Asador Etxebarri, Атхондо, Испания
Защо тъгува Масимо Ботура
Походът на тризвездния "Мишлен" готвач срещу разхищението на храна
Когато Оливие срещна Пиер
Какво е общото между нощния крем и крем брюле
Кажи, баба, grazie!
Прожекциите в програмата "Кулинарно кино" на Берлинале са придружени от вечеря с тристепенно меню, приготвено от реномирани готвачи. Тази година в кухнята на фестивала се развихри италианецът Масимо Ботура, собственик на Osteria Francescana - отличения с три звезди "Мишлен" ресторант в Модена.
Вера Траянова беше там, за да гледа, опита и да ни разкаже.
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито
Спортът и храната: ритуали на споделеност