Новини

Шампанско от екрана

Бакхус 09 декември 2014, 15:15

"Твърде много от нещо не е добре, но твърде много шампанско си е точно на място", казва Скот Фицджералд. Шампанското е продукт, който се радва на ефективен маркетинг и находчив пиар. За това помагат многобройните референции из книги, статии и телевизионни участия. Безспорно онова, което затвърждава по-добре от всичко статута му на предмет на лукса, е големият екран. Киното, тази голяма фабрика за легенди издига статута на шампанското, то на свой ред придава шик и колорит на редица персонажи.

Като започнем с Джеймс Бонд. Агент 007 е любител на престижните кювета на Bollinger и Dom Pérignon. През време на дългата си кинокариера, той неведнъж вдига чаша. В Live and let die Бонд (в изпълнение на Роджър Мур) поръчва бутилка Bollinger, веднага щом влиза в хотела си, докато в Die another day (Пиърс Броснан) повтаря поръчката, само че  след излизането си от севернокорейски затвор. В последният засега филм от поредицата - Skyfall, има 53 позовавания на шампанско - от тях 17 пъти Bollinger и 7 - Dom Pérignon.

Холи Голайтли, на която Одри Хепбърн вдъхва екранен живот и иконичен статут, нерядко отваря бутилка шампанско преди закуска. Филмът е "Закуска в Тифани", годината е 1961.
"Шампанско" е името на ням филм от 1928, режисиран от самия Хичкок. Главната героиня е разглезено богаташко момиче, чийто баща е търговец на шампанско. За да я превъзпита, бащата  й казва, че парите са свършили и тя трябва сама да се оправя.
За филма Хичкок поръчва гигантска чаша за шампанско, на чието дъно е монтирана леща, така че през нея да може да се снима. "Всички казвахме, че няма да стане - спомня си после един от операторите. - Повечето хора така казваха за повечето идеи на Хич, но те почти винаги сработваха накрая."

В американската тинейджърска комедия "Светът на Уейн" от 1992, се чувстват задължени да образоват публиката и там се натъкваме на следния диалог:
"- О, не мисля, че преди съм пила френско шампанско - казва главната героиня.
- Всъщност всяко шампанско е френско, кръстили са го на региона. Другото е просто пенливо бяло вино. Американците, естествено не са наясно с това и наричат всяко бяло пенливо вино "шампанско".
- Аха, като "Стар Трек: следващо поколение". В много отношения той превъзхожда оригинала, но това никога няма да бъде признато."

"Опитвал ли си някога да топиш картофен чипс в шампанско? Щуро е!", възкликва Мерилин Монро, "момичето" в "Проклетите седем години" на Били Уайлдър. Днес имаме какви ли не предложения за комбиниране на шампанско с храна, но предложението на Монро безспорно е сред запомнящите се.
В "Казабланка" се пие много, в това число и шампанско. "Хенри иска да довършим тази бутилка, а после още три. Казва, че по-скоро ще си полива градината с шампанско, отколкото да остави дори една бутилка на германците" - реплика на Рик Блейн в изпълнение на Хъмфри Богарт.

Екранизацията на "Великият Гетсби" от 2013 се превръща в триумф на продуктовото позициониране за  Moët & Chandon. Да, героят на романа е любител на шампанското, но Скот Фицджералд никъде не споменава марка. За филма на Баз Лурман могат да се кажат множество противоречиви неща, но той безспорно прави неоценима реклама на марката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK