Savoir-fête с червен килим и шампанско в Будапеща
Някои дни са родени по-добри от други. Разказ за изключителна вечер с Moet & Chandon в операта в Будапеща
Рекордни суми за Moët&Chandon, рек. 1914
Любител на шампанското, пожелал неизвестност, плати 10 300 лири за две бутилки Moët & Chandon от 1914 на аукцион на Сотби в Лондон.
Търгът ознаменува 270-та годишнина на Мое и Шандон в сряда. От избата предложиха 270 бутилки Moët & Chandon и 174 магнума, които достигнаха общо сумата от 147 333 паунда.
Бутилките датират от 1914 до 2004. Реколтата от 1914 е била прибрана по време на Първата световна война, докато областта Шампан е била театър на военните действия. Военновременното шампанско е било отцедено от утайката почти век по-късно, през февруари 2013.
Беноа Гуе, който управлява избата Moët & Chandon, сподели пред Wine-Searcher, че реколтата е била обрана по-рано заради войната и на виното му е трябвало повече време, за да се развие, но в момента е наистина забележително.
По-ранният гроздобер означава, че гроздето е било с по-висока киселинност, а тя е осигурила на виното дълъг живот.
Сред останалите отличници на търга са две бутилки Moët & Chandon 1921 Grand Vintage Collection. Очакваше се наддаването да приключи на нива между 4000 и 5 200 паунда, а те достигнаха 8800 паунда. Утайката и на двете бутилки е била отстранена тази година преди търга.
В сезона на коледните и новогодишните празници интересът към пенливите вина се засилва. Най-търсени остават редките колекции на Кристал, Салон и Дом Периньон.
Savoir-fête с червен килим и шампанско в Будапеща
Някои дни са родени по-добри от други. Разказ за изключителна вечер с Moet & Chandon в операта в Будапеща
CHANDON Garden Spritz: апетитно и въодушевяващо шприц изживяване през лятото
Първата глътка на лятото е ароматна и пенлива, и идва след 4 години разработка от най-голямото винено имение в света
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.