Къде се създават готвачите със звезди Мишлен
Бакхус посреща Basque Culinary Center на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2018, Acqua Panna & S. Pellegrino".
Баският кулинарен център е първият в Испания и вторият в Европа университет посветен изцяло на гастрономията. Той се намира в Сан Себастиан, кулинарната столица на страната на Баските. BCC се състои от факултет за гастрономически науки и изследователски център, които целят да развиват кулнарния сектор на местно и международно ниво, като комбинира кулинарията с различни науки и дисциплини. |
Факултетът е част от университета Мондрагон и в продължение на вече десет години подготвя професионални кадри за света на гастрономията от 21 век. Обучението обръща голямо внимание и на управлението на бизнеса, технологията и науката, изкуството и културата. Широкият обхват на дисциплините се постига чрез добра комуникация и обмен на знания и кадри с други университети от различни държави, технологични центрове, индустриални и обществени организации.
Изследователският център се фокусира върху кулинарното обучение, хранителните навици, социалната отговорност на хранителната индустрия, тенденциите и технологичните иновации в областта, както и върху различни проблеми, свързани с производството на храна и влиянието му върху обществото. Целта на Баския кулинарен център е да се установи като водещ международен изследователски гастрономичен център.
Да си изядеш дипломата
Факултетът предлага четири-годишна диплома по Гастрономия и кулинарни изкуства, която се фокусира върху пет области: кулинария, обслужване, мениджмънт, естествени науки и култура. Баският кулинарен център предлага и магистърски програми, които имат две направления: за желаещите да се развиват професионално в ресторантьорството и за тези, желаещи да специализират в сферата на гастрономията.
Освен висше образование, има и курсове за ентусиасти, които се провеждат под шапката на BCulinary Club, както и специализирани курсове за професионалисти. |
Кой е стои зад BCC?
Местният борд на BCC се състои от световно признати шеф готвачи от страната на Баските като Арзак (Arzak, Сан Себастиан), Мартин Берасатеги (Martín Berasategui, Ласарте-Ория), Педро Субихана (Akelaŕe, Сан Себастиан), Карлос Аргиняно (Karlos Arguiñano, Зараус), Андони Адурис (Mugaritz, Ерентерия), Иларио Арбелаис (Zuberoa, Оярсун) и Енеко Ача (Azurmendi, Ларабесуа).
Също така, в борда участват институции като университета Мондрагон, технологичният център AZTI-Tecnalia, правителството на Страната на Баските, провинция Гипускоа, градският съвет на Доностия / Сан Себастиан, както и водещи компании от хранителния сектор - Eroski, Martiko, Heineken, D.O.Ca. Rioja.
Президент на Международния консултативен борд е Хуан Рока, а участници в него са някои от най-влиятелните шеф-готвачи в света. Сред тях са Феран Адриа, Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания), Гастон Акурио (Astrid & Gastón, Лима, Перу), Юкио Хатори (Hattori Nutrition College, Токио, Япония), Мишел Бра (Bras, Лайол, Франция), Алекс Атала (D.O.M., Сао Пауло, Бразилия), Хестън Блументал (The Fat Duck, Брей, Великобритания) и Дан Барбър (Blue Hill, Ню Йорк, САЩ).
Целта на този борд е да засили международния профил на 'Баския Kулинарен Център" и да създаде един отворен към света проект, който да обучава ново поколение професионалисти и да създава нови идеи, полезни за цялата международна кулинарна общност.
Тази година за единствения по рода си конкурс "Ресторант на годината Бакхус 2018, Acqua Panna & S. Pellegrino" имаме удоволствието да си партнираме Basque Culinary Center (BCC), една от най-ключовите институции в света на гастрономията. |
За 18 поредна година списание "Бакхус" организира единствения по рода си конкурс "Ресторант на годината Бакхус 2018, Acqua Panna & S. Pellegrino". Събитието е отворено за широка публика и ще обявим победителите ресторанти в различни категории с официална церемония, придружена от гала-вечеря и лекционен панел с мастъркласове, които ще се фокусират върху испанската висша гастрономия.
И тази година спазваме традицията да покажем най-изявените български готвачи, както и да посрещнем достойни за пример гости от чужбина.
Лекторите от BCC, ще изнесат лекции на тема:
КУЛИНАРНИ ИНОВАЦИИ, ВДЪХНОВЕНИ ОТ БАСКИТЕ
Фернандо Паласио и Адриан Леонели, професори от Basque Culinary Center
ГОТВЕНЕ НА НИСКА ТЕМПЕРАТУРА
Джорди Морера Сизар, международен консултант и рецептолог
OБИКНОВЕНИ ПРОДУКТИ, НЕОБИКНОВЕНИ ТЕХНИКИ
Виктор Мартин, ресторант Trigo, Валядолид