Храна

Бърза японска туршия за една нощ

Тина Пенева 07 февруари 2018, 12:56

Цялата статия вижте тук.

Продукти:

½ средно голяма глава китайско зеле
2 с.л. оцет
1 с.л. сол
1.5 с.л. захар
малко лют пипер (по желание)
лимонова или портокалова кора (по желание)

1. Зелето се измива, подсушава и нарязва на едри парчета от по 4-5 см.

2. В найлонов плик с цип се приготвя марината. Добавя се зелето, затваря се ципа на плика и добре се разтърсва, за да се объркат добре съставките. Не е нужно в плика да има течност, важното е цялото зеле да е овкусено. След това се отваря малко ципът на плика и внимателно се изкарва въздуха така, че да се получи вакуум. Ципът се затваря, а зелето се намачква през плика. Ако се налага, се доизкарва останалият въздух от плика.

3. Така вакуумираното зеле се оставя да ферментира или на стайна температура, или в хладилник.
Приготвя се вечерта, консумира се най-рано на следващия ден, но може и след няколко дни, когато ферментацията ще е по-силна и вкусът ще е различен.

Рецептата може да се приготви и с други зеленчуци, като например краставица, обикновено зеле, различни видове ряпа, патладжан и т.н.

Тази статия е част от последния брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK