Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота
		
		Какво ще пием на Taste Champagne & Sparkling Wines на 10 юни
		
	
	
Кловис Тетанже: Не очаквайте революция от Тетанже. Само сладка еволюция
	
		Taittinger е една най-престижните и ценени къщи в Шампан. Основана през 1734 г., днес е базирана в Реймс. С изключение на период от една година, от 2005 до 2006 г., когато е продадена на американската хотелска група Starwood, Taittinger е семейна собственост, и със семейно управление. Днес е сред трите най-големи имения в Шампан с над 3 000 декара лозя. Президент на компанията от 2007 г. е Пиер-Емануел Тетанже, който тази година обяви, че предава управлението на сина си и дъщеря си. Кловис Тетанже е начело на маркетинга и продажбите, а сестра му Витали - на маркетинга и комуникациите. Тя ще поеме и поста на баща си.
Кловис Тетанже беше в София по покана на българския си вносител Уайнбокс, и беше така любезен да отговори на няколко въпроса на "Бакхус".
На 1 януари догодина настъпва драматичен момент за Taittinger - със сестра ви официално поемате щафетата от баща ви. Смяната на поколенията означава и промени. Да очакваме ли такива?
Като начало, няма драма. Да, настъпва промяна, която е част от историята на всяка компания. Сестра ми и аз сме част от по-голям екип, напълно подготвен и компетентен, знаем компанията от А до Я. Мога да кажа, че това, което никога няма да се промени, е качеството, заедно с културата, стила и духа ни - те са ни скъпоценни. Ние сме компания-култура. Правим виното си в изби, съществували от римски времена, притежаваме замъци, пълни с история и изкуство. В същото време,
| Въпреки че сме топ бранд, винаги може да се иска и по-добро. Така че не очаквайте никакви големи революции. Само сладка еволюция | 
Очевидно културата е ключова за бранда. Кои са критериите, по които избирате партньорските си проекти - да спомена само Singapore Airlines, Bafta, Fifa World Cup?
Първо - хората. Работим с хора, които ни харесват и които ни вярват. Иначе сме отворени към всичко - от театър до спорт - което носи класа, висок стандарт и вдъхновение. Ние не сме мраморна статуя, ние сме жив бранд и тези събития вдъхват живот. Няма значение дали са свързани с личен момент и споделена интимност, с емоцията на спорта, или вълнението от концерт или представление.
Кои аспекти са подценявани, и кои преувеличени, когато става дума за шампанско?
Нищо не може да е преувеличено за шампанското. Шампанското е лукс, да, но напълно достъпен лукс. Това е качество, култура, традиция, удоволствие, емоция, история на допустима цена.
Това, което се подценява, е сложността му. Често се банализира, стандартизира, и се забравят толкова слоеве - тероари, сортове, години, стареене, труд, време. А шампанското е много повече от течност в чаша или бутилка. Шампанското е отношение, настроение, символ. То ни дава възможност да "отскочим" при Наполеон, кралица Елизабет, или в Тюйлери или Лувъра

Ако беше възможно, при коя историческа фигура бихте отскочили за по чаша?
О, със сигурност няма да е исторически и известен персонаж. По-интересно ще ми е с някой напълно непознат, анонимен човек от улицата. Има толкова неоткрити и непознати "звезди".
Климатичните промени са факт. Много френски винопроизводители, включително и вие, засаждат в Англия. Възможен ли е сценарият "Шампан в Англия"?
Категорично не. Това е утопия. Не отричам климатични промени, но трябва да сме внимателни с прогнозите. Кой знае, може би след сто години ще се променят самите сортове. Към промените трябва да се отнасяме с много здрав разум, и с адекватни мерки.
Неотдавна баща ви каза, че всъщност англичаните откриват шампанското, макар и по случайност. Вие, като историк, съгласен ли сте?
Да, това е така. Но поуката е, че често хубавите неща са плод на случайност. И, разбира се, спорът за "откривателството" е напълно излишен. Шампанското винаги ще бъде свързвано с Франция.

	
	
		
			Кристина Иванова, Casavino: Ще отворим 9-литрова бутилка шампанско в събота
		
		Какво ще пием на Taste Champagne & Sparkling Wines на 10 юни
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.