Haute кухнята: 6 звезди Michelin в Банско
По следите на уникално (без да преувеличаваме) за България събитие
Епохата на Пол Бокюз

Пол Бокюз почина на 91 години в същата стая (намираща се директно над ресторанта му), в която е роден, край обичния му Лион. Рядко ресторантьорската гилдия, при това в цял свят, е толкова единодушна: отишъл си е гигант. Отишла си е епоха. Отишла си е фигура без аналог в днешния ден.
Пол Бокюз е сред най-влиятелните готвачи на поколението си и успелите в най-голяма степен да полвияят на следващите. Той е един от основателите на Nouvelle cuisine, която измества царувалата до момента традиционна кухня на разточителните порции ястия, потънали с тежки сосове.
Новият подход към кулинарията се налага безапелационно - трябва да се пази автентичният вкус на продукта, да има стремеж към лекота и да се използва всичко местно. Довежда тази философия до съвършенство заедно с ментора си Фернан Поан в ресторант La Pyramide във Виен, Франция, въпреки че години по-късно, в типичния си стил, я описва като "мини порции в макси чинии".
Точно в този ресторант той експериментира, създава ястия, стилове, техники и подходи, които проникват далеч отвъд френската кулинария.
През 1956 г. започва работа в семейния си ресторант до Лион - L'Auberge du Pont de Collonges. След две години получава първия си Michlein. През 1965 г. ресторантът вече е с три звезди. Там са и до днес.
В днешно време няма значим готвач, който по един или друг начин да не е бил обучаван, повлиян, или вдъхновен от Пол Бокюз.

През 2011 г. е обявен за Chef of The Century от Culinary Institute of America.
През 1987 г. той дава началото на най-голямото кулинарно състезание в света и до днес - Bocuse D'or.
Президентът Еманюел Макрон го нарече въплъщение на френската кухня. "Самото му име обобщаваше френската гастрономия с уважението към традицията, както и с изобретателността си". И добавя: "Днес готвачите в Елисейския дворец и в цялата страна плачат в кухните си".
Пол Бокюз е легенда и заради внушителния си характер - независимо дали заради хапливия си език и чувство за хумор и сарказъм или извънбрачните си връзки, слабостта към жените и светлата страна на живота. Сам успява да превърне името си в марка, далеч преди времето, когато кулинарните телевизионни формати и медиите започнаха да превръщат готвачите в знаменитости.
Le Monde цитира думите му: "Обичам жените, а в днешно време живеем твърде дълго, за да изкараме живота си само с една. Работя така, сякаш ще живея до 100 години, живея така, сякаш утре е последният ми ден."
В своята съболезнователна нота футболният тим на Олимпик Лион го нарече символ на града. Антъни Бурдейн каза, че той е неговият герой от самото начало на кариерата му. "Прекараното време с него беше чест и сбъдната мечта".
Ресторантската му империя - от Франция и Швейцария през Щатите до Япония - е оценявана на 60 милиона долара.
И все пак безценното е вдъхновението, което даде на поколения в занаята си по света.
Haute кухнята: 6 звезди Michelin в Банско
По следите на уникално (без да преувеличаваме) за България събитие
Дания спечели Bocuse d‘Or 2019
Българският отбор за кулинарното състезание "Bocuse d’Or" ще се бори за класиране в Топ 10 на еврофинала в Торино
Световният финал в Лион през 2019 г. ще стане възможен, ако Никола класира отбора си в първата десетка на Европа, в конкуренция с още 18 готвачи от различни страни.
Goût de France: как светът ще празнува френската кухня
Папата на гастрономията ни напусна
Български готвачи се състезават за Bocuse d'or 2014
Асоциацията на професионалните готвачи и Метро Кеш и Кери са стратегически партньори в довеждането на най-престижното кулинарно състезание в България
България за първи път ще участва в Bocuse d'Or Europe
Квалификациите за полуфинала на "кулинарния еквивалент на Олимпийските игри" ще се проведат в София на 20 и 21 януари 2012 г.
20 великана в кухнята
Кои са най-ярките герои на съвременните гурме фантазии и ресторантьорски бизнес и кое ги прави такива
Датчанин е новият носител на кулинарното отличие "Бокюз д'Ор"
37-годишният Расмус Кофуд е многократен участник в международния конкурс, печелил както сребро, така и бронз
ONLYLYON
Лионските майки, три дузини топ готвачи сред които Пол Бокюз, 40 пазара за храна и още толкова звезди на Мишлен, Лион е запечатан в множество умове и стомаси като кулинарната столица на Франция – и в проза, и в стихове
Сарми: рецептите, които си струва да направите тази зима
Ново място | FlavouRITs
Не/очаквания хибрид между кафето и коктейлите
От кухнята на Дьо Гол до телевизионната слава: Жак Пепен на 90
Инициатива "90/90" събира десетки шеф-готвачи от цялата страна в чест на френската кулинарна легенда
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe