Хора

Бордът на Ресторант на годината: Александър Скорчев

Бакхус 16 март 2017, 11:26

Журито на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino" за първи път тази година беше подкрепено от тричленен борд от кулинарни и вино експерти - Андрей Стоилов, Александър Скорчев и Робин Вилларреал. В серия от три статии ще ви представим всеки един от тях.

Много хора възприемат виното като нещо прекалено изискано. Но в крайна сметка това е напитка - напитка, която се прави от грозде. Но същевременно е и жив продукт с толкова много въпросителни, че няма как да загубиш интерес.

Александър Скорчев специализира в дегустации на шампанско. Бил е и главен сомелиер в ресторант за 3000 души под юрисдикцията на Мишел Ру. Срещал се е с него няколко пъти. "В един момент реших, че знам страшно много и отидох в Лондон. Там работих в ресторантите на Гордън Рамзи и в Savoy Grill." През 2010 г. изкарва III ниво към Винената академия в Лондон, а скоро му предстои взимане на последното дипломно ниво.

Ключово важни за Александър са обслужването и екипът на един ресторант. Защото от екипа зависи и храната, и селекцията на вино... и всичко. "Ако усетиш, че хората те канят в дома си, без да си в дома им – ето това вече е нещо!"

Няма смисъл ресторантите да се стремят самоцелно към звезди и отличия, защото това не води до качествени подобрения. Важно е да имат концепция, постоянство и бизнес план: тези три елемента.

Според Александър в селекцията на вина трябва да има баланс между творчеството и бизнес алгоритъм. В добрата селекция може да има и 20 вина, но тя трябва да бъде добре аргументирана и да се поддържа в наличност. Има ресторанти в София с отлична селекция от вина, но те са малко. За жалост, представата за сомелиера у нас е криворазбрана - често в един ресторант няма разпределение на дейностите и хора, които не разбират от вино, правят винена селекция.

Винаги, когато Александър прави дегустации, се отнася с огромно уважение към хората, които дегустират. Не се старае да ги поучава и приема всяко мнение.

В конкурса на Бакхус бордът добавя безпристрастност и го прави по-сигурен. "Ресторант на годината" според него е "светещо табло" за другите ресторанти, които трябва да се съобразят със стандартите, които конкурсът поставя. Това е и една добра възможност за ресторантьорите да си "сверят часовника", както и един добър ориентир за хората – наградите са признание, защото са и вид реклама и добра обратна връзка от професионалисти.

Конкурсите, в които се гласува от публиката според него не са сериозни, защото всеки трябва да оценява това, от което разбира.С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK