На по чаша

Тайното лозе на Берлин

Текст: Йордан Тодоров, Берлин, снимки: Мария Рунарсдотир, Йордан Тодоров 20 януари 2017, 15:56

Галерия със снимки от лозето в Кройцберг може да разгледате тук.

Споменете думата лозе и повечето хора ще си представят обширни зелени хълмове и долини, ширнали се докъдето стига погледът. И все пак никой не очаква да открие лозе насред Берлин, в култовия квартал Кройцберг.

Истинска останка от епохата на Студената война, този малък лозов масив е може би една от най-добре пазените тайни на германската столица.
Лозето в Кройцберг се простира на площ от едва един декар и от него се произвеждат около 350 бутилки вино, наречено Кройц-Неробергер, което е пословично трудно за намиране. Част от мистериозния чар на това градско вино се крие и във факта, че гроздето, от което се прави, расте на мястото, където е създаден първият програмируем компютър в света.

В последните няколко години за миниатюрното лозе се грижи Даниел Майер - жизнерадостен 44-годишен майстор енолог и винар, самопровъзгласил се за Hauptstadtwinzer (от немски - "главен винар") на Кройцберг. Роденият в Берлин Майер работи в продължение на много години като купувач на вина, но днес е зает с това да поддържа малко познатите, но славни винарски традиции на Берлин живи през XXI век.

"Захванах се с лозето в Кройцберг през 2010-а, когато един приятел ме попита дали би ми било интересно да се занимавам с него", казва Майер за Бакхус.
Той носи фланелка с надпис на латински
Vinea in Monte Crucis / MCDXXXV Vindemia MMXV (Лозето в Кройцберг, 1435-2015). Текстът, макар и подобаващо ироничен за населения с хипстъри Кройцберг, отразява важна историческа истина, а именно, че в тази част на Берлин са се отглеждали лозя в продължение на векове, като първото от тях е било засадено по хълмовете на Кройцберг преди повече от 580 години.

Лозето, за което Майер се грижи обаче не е толкова старо. То е засадено през 1968-а, в разгара на Студената война, когато побратименият с Кройцберг град Висбаден в централна Западна Германия подарява на разделения от стена град пет лози от сорта Ризлинг. През 1971-1973 г. областта Бергщрасе в южен Хесен подарява други 75 лози. През 1975 г. градът Ингелхайм ам Рейн подарява на Кройцберг двадесет лози от сорта Блауер Шпетбургундер. Днес в лозето в Кройцберг има общо 350 лози, всички до една подарък от различни германски градове.

Както много от най-добрите лозя, така и това в Кройцберг лежи на склон, само на няколко десетки метра североизточно от Виктория парк - хълмист градски парк с изкуствен водопад, създаден през 1894 г., от върха на който се откриват великолепни гледка към централен и южен Берлин.

Това, което е още по-уникално за лозето в Кройцберг е, че се намира на рожденото място на Z3 - първият действащ програмируем компютър в света,
проектиран от германския инженер Конрад Цузе. За съжаление Z3 и плановете му са унищожени по време на Втората световна война, при бомбардировките на Берлин през декември, 1943 г. Унищожена е и лабораторията на Цузе, както и с целия квартал около нея, което отваря огромна празнина в иначе плътно застроената градска част. Мястото е заравнено и запълнено с пръст.

"Преди няколко години един от кандидат-кметовете на района Фридрихсхайн-Кройцберг дойде с някакъв тип от музея и един архитект и каза, че според някакви планове мазето на Конрад Цузе е останало незапълнено след войната, така че все още може да е останал някой компютър в него", смее се Даниел Майер.

Римляните донасят винарството в най-южните части на съвременна Германия преди около 2000 години, а по времето на Карл Велики (742-814) вино се прави най-вече в манастирите. Берлин и заобикалящата го област Бранденбург изобилстват от имена на местности и забележителности, които говорят за славното винарско минало на града, като Вайнмайстерщрасе (Улица на винаря), Вайнбренервег (Път на винопроизводителя), Вайнбергпарк (Лозов парк) и разбира се Вайнщрасе (Улица Винена).
И до ден днешен по улиците на Кройцберг тук-там могат да бъдат видени изоставени преди десетилетия преси за вино, които днес имат единствено декоративна цел. Всъщност Кройцберг има по-стари традиции в производството на вино от далеч по-популярни райони като Калифорния, Австралия и Южна Африка, но със стремглавото разрастване на Берлин през XIX в. много от лозовите масиви са изкоренени и заменени от жилищни сгради.

"Виното винаги е било голяма работа в Берлин. И понякога е било по-евтино от бирата, което допълнително е допринесло за популярността му. В миналото градът е произвеждал толкова много вино, че започва да изнася част от него за Скандинавия и балтийските републики. Но в един момент всичко свършва. Една от причините за упадъка на винопроизводството е глобализацията, понеже става много по-лесно да купиш по-евтини и по-добри вина, докарвани с железниците от други части на Европа", обяснява Даниел Майер.

Инициативата за засаждане на лозе в Кройцберг е подета през 1966 г. от тогавашния кмет на Западен Берлин Вили Бранд, който иска да изпрати ясно политическо послание. А именно, че Западен Берлин, който съществува като политически анклав, заобиколен от Източна Германия в периода 1949-1990 г., не е забравен от Западна Германия. Първите лози, засадени в Кройцберг са от сорта Ризлинг - не най-удачният избор предвид климата на Берлин.
"Ризлингът зрее много дълго, но навремето, през 60-те, никой не е мислил за това. Мотивите са били различни, политически. Първите лози идват от побратимения с Кройцберг град Висбаден, който е столица на федералната провинция Хесен, която от своя страна се намира в района Рейн, известен с белите си вина, които се правят от Ризлинг", уточнява Даниел Майер.
В миналото, поради северния континентален климат на Берлин, гроздето не успява да узрее добре и виното често е рядко и кисело. Или както обичат да казват по онова време

"Бранденбургското вино влиза в гърлото като трион". Виното, правено в Кройцберг не е изключение, но в последните години качеството му се подобрява заради нарастващите температури в Берлин.
Градската част на германската столица има уникален микроклимат - заради топлината, която се задържа в сградите и паважа, температурите в града понякога са с до 4°C по-високи от тези в околностите му. Според Даниел Майер понякога дори половин градус е от значение за по-доброто узряване на гроздето.

В лозето в Кройцберг се отглеждат два сорта - Ризлинг, което е най-широко разпространената лоза в Германия и Шпетбургундер, както е известен сорта Пино ноар в страната. Лозите са обгрижвани с любов и внимание през цялата година от Даниел Майер и куп доброволци, които му помагат с работата, включително с подрязването и беритбата на гроздето.

От всяка от 350-те лози се прави средно около бутилка вино от 0,375 l, което е 100% органично.
Майер използва единствено медни фунгициди, които са безвредни.

"Лозето е толкова малко, че правим всичко на ръка. Производстово на всяка бутилка вино отнема около час работа или общо 350 часа годишно. Но това е само, за да се произведе гроздето. След това го изпращаме в побратимените градове, където от него се прави самото вино и това оскъпява допълнително производството", обяснява Даниел.

Виното Кройц-Неробергер все още се бутилира в същите тесни и продълговати цилиндрични бутилки от кафяво стъкло, използвани за пръв път през 1970 г., когато е затворена първата партида вино. В началото количеството вино е повече от скромно - едва 11 бутилки от 0.7 l през 1970 г. и само седем бутилки през 1971 г.
Какъв обаче е вкусът на виното Кройц-Неробергер?

"Това е некомплексно трапезно вино с флорални нотки. Усеща се нюанс на праскови и леки цитрусови нотки. Има добър баланс и средно дълъг финал", обяснява Даниел Майер.

Виното Кройц-Неробергер е пословично трудно за намиране. То не може да бъде открито във винените листове на изисканите ресторанти и не може да бъде купено дори от специализираните винарски магазини.
Все пак, срещу дарение от 10 евро в общината Фридрихсхайн-Кройцберг, можете да се сдобиете със стандартната бутилка от 0,375 l, а ако искате да посетите лозето, трябва предварително да си запазите час тук -
[email protected]

Другият познат, макар и не толкова лесен начин е да доживеете до 100 години и тогава ще получите бутилка от него като подарък за рождения ден. Успех!

Галерия със снимки от лозето в Кройцберг може да разгледате тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK