Вина

Дегустаторът в мен. Стъпка 5: Етикетът по време на дегустация

Юлия Костадинова 23 февруари 2009, 10:24

Парфюмът
Дори най-великолепният парфюм, който обожавате и винаги ви кара да се чувствате в особено приповдигнато настроение, е в състояние да съсипе дегустацията на вино. Това важи и за най-деликатните благоухания. Оказва се, че количеството не е от значение, тъй като, ако е прясно поставен, парфюмът ще бъде доловен от останалите гости. И... дотам с някои от фините нюанси в чашата - виното не мирише толкова интензивно, колкото козметиката. Винаги ми е било страшно неудобно да правя подобни забележки и си давам сметка, че за мнозина ароматът е скъп аксесоар, но ако ви се струва съвсем неприемливо да отидете някъде без парфюм, то поне изберете по-леки цитрусови благоухания и за предпочитане ги нанесете час преди да се отправите към партито. Ето, казах го.

Тютюнът
Димът от цигари е абсолютно неприемлив, когато става дума за дегустация на вино. Има само едно по-неприятно нещо от него и това е димът на пурата. Не отричам насладата след хранене от една истински добра пура, но нека това да е последното нещо, което ще се консумира на масата.

Храната
Храната е нещо, което винаги съпътства виното и двете не би трябвало да се изключват взаимно. Само че ако цялото помещение е "ароматизирано" от инак приятната миризма на говеждо печено, чеснова запръжка или препечен хляб, дегустацията на вино отпада. Трудно е да се постигне идеалната вентилация в домашни условия, затова правилото е - стремете се да приготвяте храни без много агресивни аромати.

Маниерите
В никакъв случай няма задължителни движения или жестове, съпътстващи дегустацията. Противно на общоприетото мнение това е една демократична среда и единственото, което се изисква от вас, е да спазвате добрия тон в най-общия смисъл на думата. Единственият съвет, за който се сещам, е: обърнете внимание, че винената чаша се държи само за столчето. Отново съвсем логично - хващайки чашата за балона, от една страна, я зацапвате с отпечатъци от пръсти, а от друга, я затопляте.

Изплюването

Само по себе си звучи ужасно и точно така изглежда. Вярно, създава впечатление у околните, че сте професионалист, но не това е най-важното. Изплюването на виното е задължителна част от професионалната дегустация, когато има повечко проби вино, за да остане главата бистра. Не съм виждала някой да плюе по време на винена вечеря или дегустация на вино у дома с приятели. Слава богу.

С две думи това, което не е много приемливо по време на сериозното опитване на вина, засяга страничните аромати. Само толкова. Макар да изглежда снобски, етикетът по време на дегустация не е нищо друго освен необходимост. Всъщност, както е с етикета по принцип.

В следващите броеве очаквайте някои от основните принципи на съчетаването на вино с храна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK