Платена публикация

ОТ БРОЯ: Габриела и Джулиета отварят сезона на просекото

Съдържание за Seewines 30 март 2023, 11:26

Този материал е част от пролетния брой на списание "Баккус", който ще може да поръчате онлайн от 13 април с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, както и самостоятелно в Elephant Bookstore, La Cave du Moulin, SeeWines, So Ferments

Ако не е Франция, ще е Италия - така, накратко, може да се обобщи едно неписано винено правило. Повод да се сетим е неприемащата възражения пролетна жажда за чаша пенливо: въпреки заслужената слава на шампанското като крал на балончетата, най-големият износител в световен мащаб на пенливи вина не е Франция, а именно Италия.

Ами, просеко, разбира се!

Възклицанието е любимият отговор на питането какво ще пием. За разлика от сложния профил на шампанското просекото не изисква - то само дава: идеи за среща с любима компания, за чаша (2,3) по време на брънч през уикенда, повод за пикник в природата.

За всеки случай си има точното просеко - бяло или розе, по-непретенциозно или по-специално, или дори с конкретна реколта. Dolce far niente и вкусът на вечната Италия. А когато говорим за Италия и просеко, говорим за Cipriani. Когато през 1931 Джузепе Чиприани отваря легендарния Harry's Bar във Венеция, той все още няма представа, че близо век по-късно ще остави на наследниците си империя на добрия вкус. И във формирането му до голяма степен роля играят всички артисти, художници и писатели, които го посещават през годините. Техният дух и сега витае там, а ако искате да се почувствате истински италианец, то непременно изпийте чаша просеко или аперитив с напитка от Cipriani.


Cipriani Prosecco DOC Millesimato: просекото, което просто обичаме всеки ден. Лек златист цвят със свежи зелени оттенъци. Аромати на ябълка с нотки на сладък цитрус. Балансирана структура и запомнящ се финал. Първата бутилка, към която посягаме. Но от нас да знаете, една не стига.


Cipriani Gabriella Prosecco Rosé DOC: възхитителна вариация на класическото италианско пенливо вино. Това специално просеко се прави от сортовете глера и пино ноар. Освежаващо, с деликатни и елегантни аромати на круша, ягода, малина и виолетка. На вкус се затвърждава усещането за ефирност и лекота, а съвкупността от всичко това го прави идеален избор за ордьоври, рибни ястия и скариди.


Cipriani Guillietta Prosecco DOC: втората "дама" е представител на по-високата категория в йерархията Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut, a лозята, които са и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, са разположени по хълмовете около градчето Валдобиадене, близо до Венеция. Подарете (си) я за хубав повод или създайте такъв с нейното присъствие.

Sgroppino
30 мл водка
1 сладоледена лъжица лимоново сорбе
75 мл просеко

Ако искате гладка текстура, която напомня на нещо средно между коктейл и десерт, сложете всички съставки в блендер за 10 секунди. Ако предпочитате да запазите балончетата, допълнете просекото накрая. Налейте в чаша тип флейта.

Вината на Cipriani се внасят в България от seewines.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK