Платена публикация

ОТ БРОЯ: Новото меню на краля на коктейл баровете

Съдържание за Спутник 01 януари 2023, 11:36

В началото на ноември голяма новина зарадва ценителите на коктейли и предизвика завист сред бранша: "Спутник" влезе в списъка с 50-те световни бар открития. Авторитетът зад това признание е World's 50 Best, които всяка година отличават най-добрите ресторанти и барове, а Discovery може да се сравни с първа стъпка към основната класация, един вид младежка лига. За признанието и какво идва след него говорим с Кирил Хаджиев, управител на "Спутник".

Кирил, как изглежда отвътре пътят ви към 50 Best Discovery, как разбрахте, че влизате в класацията?
Писаха ни през септември и помолиха да видят менюто ни. Изпратих им го и след няколко дни ни потвърдиха, че сме включени в класацията. Те са ни следили от преди това. Бяха казали, че официално новината ще излезе през октомври, и през целия месец, както си представяте, гледах страницата им. И нищо. Вече се бях отказал, когато на 3 ноември публикуваха списъка. В този списък са 42 нови града, в България ние сме единствените.

И сега вече идва тежестта от очакването да влезете и в основната класация - 50 или поне 100 Best. Как изглежда бъдещето, не е ли по-трудно?
Да, определено го има този момент, но смятам, че така или иначе щяхме да вървим със също толкова хъс. По-скоро се радвам, че вече важни международни класации и издания гледат към България, дано това окуражи цялата бар общност да действа с размах.

Вие току-що пуснахте чисто ново меню, колко смело е то и какво включва?
14 коктейла, от които 2 са безалкохолни. Важно ми бе да имаме и такива варианти - малко е неприятно иначе да предложа постна чаша с лимонада като алтернатива. Има известен превес на тъмните алкохоли (уиски, ром, текила) спрямо белите (водка, джин). Сауърите сега се търсят доста, имаме два, но залагаме много на умами вкуса: кисели краставички, печени чушки, лактоферментирали чери домати. И две десертни напитки: милкпънч с черен чесън и кремава с пяна от печени глухарчета.

Това звучи, меко казано, шантаво - но пък вашите гости са с по-експериментаторски профил.
Да, така е. Говорили сме си в екипа, че правим доста интересни неща, но гостът невинаги си дава сметка, защото не сме му го разказали. Сега това се променя. Самото меню не е физическо: с оглед на ресурси и хигиена, то е на кубче с QR код, а може и по всяко време да го видите на sputnikcocktailbar.com. Пише съставките, а ако на някого му е любопитно, може да кликне върху "Виж още" и да разбере всичко за произхода на продуктите, че и да види снимки от нашата лаборатория.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK