Платена публикация

ОТ БРОЯ: Най-сладкият начин да започнеш новата година

Съдържание за Mastercard 20 декември 2022, 10:59

Този материал е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в търговската мрежа заедно с Капитал, а след време и в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Наред с преяждане и фойерверки, "светата троица" на традиционната Нова година е допълнена от равносметка. Обещанията как от утре започваме един по-добър, здравословен живот. Ще ходим на фитнес, ще сме по-търпеливи шофьори, ще качим планина, ще научим нова рецепта. Равносметката последните години изисква и да се замислим каква част от богатите празнични трапези приемаме за даденост. Без да се замисляме, че богатството на кулинарните продукти зависи изцяло от опрашването на пчелите.
Ето защо Mastercard подкрепя платформата istinskimed.bg, която дава възможност на малки пчелини от цялата страна да продават качествен мед директно от кошера на крайния потребител в града. С твоята Мastercard можеш да осиновиш кошер, да следиш цикъла му от разстояние и да получаваш мед със специален етикет. Mastercard и победителката в последния сезон на MasterChef Мария Жекова започнаха мисия да спасят изчезващата дива родопска пчела и като част от тази кампания подкрепят над 35 малки пчелни ферми.

Осинови кошер на istinskimed.bg с Мastercard до 15 януари 2023 и може да си сред първите гости на Мария в уникалното й кътче "Силивряк - Хранилище за мечти".

Малцина си дават сметка, че пчелите са най-малките работници в икономиката и са едни от най-важните същества на планетата. Те отговарят за 80% от опрашването по света и от тях зависят над 4000 хранителни продукта - плодове и зеленчуци. По данни на Greenpeace смъртността в пчелните семейства в Европа е около 20%, а в България миналата година фермери от Добруджа и Родопите споделят за над 70% необяснимо измиране. Плодовитостта на растенията, с които се изхранваме, ще намалее със 75%, ако пчелите загинат.
Затова Mastercard и Мария Жекова се посвещават на каузата: Mastercard осинови 15 кошера от името на своите клиенти и партньори, подкрепяйки каузата, а от скоро Мария има собствени кошери, прохождайки в тази нова за нея сфера като пчелар.

Видеа от първите й стъпки може да видите тук в поредицата "Най-сладкият начин да спасиш света":

Епизод 1 - Мария изгражда своите бъдещи кошери и пренася застрашената родопска пчела в дома си сред мъгли и горски сенки.

Епизод 2 - Посветен е на семействата - новите пчелни на Мария, както и поколенията български пчелари, които заедно се грижат за бъдещето всеки ден.


Епизод 3 - Мария се запознава с мобилното пчеларство и професионалните пчелари Милена и Антон Стефанови, от които получава най-важното - увереност, че се справя чудесно с пчелите си.

Епизод 4 - Пътуване в миналото и бъдещето на пчеларския занаят с поглед към процеса, чрез който до нас достига истинският български мед.


Епизод 5 - Мария бере плодовете на своите първи стъпки в пчеларството. След цяло лято приключения и среща със стихиите на природата, пожар и мечка, тя събира новите си приятели-пчелари у дома до младите си кошери.


Ако началото на 2023 г. донесе една промяна във всекидневието ви, защо да не е осиновяване на кошер? Едва ли има по-сладък начин да помогнем на околната среда и на себе си едновременно. И може би нека избягваме преяждането и фойерверките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK