На юг
На гребена на вълната от хубави емоции
На пръстите на едната ръка се броят местата за забавление и почивка, чиито отзиви в социалните мрежи са практически без забележка. На българското Черноморие може и да са даже по-малко, но петзвездният Wave Resort до Поморие е един от тях. И добре че все пак се намират два-три коментара на разногласие, за да си дадем сметка, че зад отзивите стоят истински хора. И че 99% споделят своите реални и преживени усмихнати спомени от почивка с най-близките: слънцето и коктейлите край басейна са заслужена награда за добре свършената работа; детските лета са безгрижни, храната е вкусна и животът е, за да бъде живян. Всички тези снимки и разкази от плажа край Поморие са един вид намигване към "нашата порода" хора - тези, които избираме да живеем в свят, посветен на положителните емоции.
Понеже качествен all-inclusive в България практически няма, дори и самата категория на курорта Wave Resort като член на ulta all-inclusive семейството вече прави сериозна заявка. Зад нея стоят бюфети и хранене налични за удобството на госта 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Стоят и поне четири бара - ако не броим тези в ресторантите на комплекса - на плажа, на басейна, в лобито и коктейл бар. А понеже се знае, че петата звезда на всеки хотел е запазена за SPA зоната, отново изобилието там е голямо: фитнес, финландска и билкова сауни, парна баня, детокс и уелнес процедури, джакузи, вътрешни и външни басейни, медицински възстановителни процедури, съчетани с хранителни и двигателни режими.
И ако SPA центърът е петата звезда, то за кого са останалите кулинарни 4? По една за всеки от ресторантите, разбира се. Един бюфет и три a-la-carte, всеки с различна кухня и индивидуален чар и уютна атмосфера: модерна българска, азиатска и средиземноморска. Екипите, които творят в ресторантите в комплекса, са добро съчетание между български и чуждестранни специалисти. Едно ги обединява и това са продуктите, които са от сертифицирани местни производители, така затвърждавайки ангажимента на хотела в посока устойчив туризъм.
| Lavanda: българска авторска и съвременна кухня |
На фона на хилядите механи с традиционни наши ястия отчетливо се усеща липсата на ресторант с фокус върху съвременната кухня, която залага на сезонни продукти (а не шопска салата през декември), уважава кулинарната история на Балканите, но и умело и деликатно я развива със свой почерк. Ресторант Lavanda в комплекса предлага разкошна атмосфера и вкусно съчетание от местни специалитети с фюжън докосване. Съвременният дизайн на Lavanda включва артефакти от миналото и символични компоненти на старите български традиции.
| Oliva: Средиземноморието гостува на Поморие |

Вдъхновен от вълните, плискащи бреговете на Гърция, Италия и Франция, ресторант Oliva посреща гостите топло. Второто от трите a-la-carte заведения е еднакво подходящо за уютно семейно събиране с напоителни разговори и за уединен романтичен повод. Ароматите, типични за Средиземно море - розмарин, риган, босилек, магданоз, естрагон и още поне 20 техни близки, красят трапезите и създават пищност за окото и небцето във всяка чиния, а тук специалитетите са италиански, френски и гръцки. Внимателно подбраният списък с вина допълва разнообразието от ястия за едно съвършено кулинарно пътешествие.
| Ginger: Азия, каквато заслужават гурманите |

Има един вариант количеството да води до качество и това е натрупването. През последното десетилетие в България се появиха много азиатски ресторанти с претенции да излязат извън клишето на евтината китайска храна, но малцина от тях успяват всъщност да го направят и обикновено са в София или Пловдив. От друга страна, от голям курортен комплекс, който има всичко от коктейли до финландска сауна, се очаква да пренесе емоциите от почивката и в менюто с храна.
Ginger e азиатският a-la-carte ресторант на Wave Resort, където вкусовете и ароматите са по-дръзки, но и по-безмилостни в поканата си да ги дегустираме. Храната е изчистена, както повеляват традициите в японската стилистика, стилна и забележителна.
| "Сол и пипер" - основата на всяко вкусно ястие |

Както повелява старата басня за принцесата, която обичала баща си като солта, без най-важната подправка и най-хубавото ястие ще е непълно, а пиперът е неин верен спътник. В "Сол и пипер" се осъществяват всички хранения по ultra all-inclusive пакета: закуска, обяд и вечеря на блок маса. Централно място заемат show-cooking станциите за приготвяне на специалитети на живо (4 топли и 2 студени станции, както и отделна за пица), допълнени от изключителното разнообразие от салати, ордьоври, студени и топли предястия, паста, вегетариански ястия, месо, морски и рибни деликатеси и десерти.
Детската секция пък е колкото подарък за малчуганите, толкова и за родителите: с бюфет, маси и столчета, съобразени с малките размери на младите гости на комплекса, те могат не само да си сипват храна, но и да се чувстват специални в своя кът.
На юг
За първи път в Историята българско вино се продава в ресторант с три звезди "Мишлен"
Готови ли сте за винен тур
Омайното пътешествие из българските винарски изби
за съжаление не е толкова романтично, колкото вероятно си го представяте
"Манджа с грозде": Новият нюзлетър на "Бакхус"
Двуседмична селекция с най-интересното, ново и вкусно от света на гастрономията според екипа на "Бакхус"
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025