Новини

На юг

Мая Стефанова 01 август 2017, 15:13


Задължителните спирки за хранене по южното ни Черноморие

Тази статия е част от новия брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК. "Бакхус" може да бъде намерено в Inmedio, Relay, CASAVINO, "Кауфланд", "Билла", "Пикадили", "Фантастико", OMV или да се поръча на: [email protected] или на + 359 2 4615 349

ДАЛЯН АКРОТИР

Равда, тел.: 055 444 560

Все по-редки са поводите сами да си причините ходене в района между Равда и Свети Влас. Курортната обстановка там е превзела всичко свидно и морско, но все още има малки късчета, заради които и тази дестинация може да бъде спасена от провал. Като талян "Акротир", например. Намира се между Равда и Несебър и е трудно да се обясни как точно трябва да свиете от пътя, за да излезете край него Потърсете на картата нос Акротир или просто търсете ул. "Иван Вазов" и от нея отбивка към Шато дел Марина. Веднага след него са стъпалата надолу към морето и даляна. Край него също позастроиха и отнеха още малко от въздуха, който имаше наоколо, но все пак гледката към морето не могат да му я вземат. И е толкова добра, че за миг може да забравиш как си стигнал дотам. А като дойдат и рибената чорба, вкусните миди и още каквото морето е дало - разбирайте прясна риба от всякакви видове и размери (сафрид, попчета, зарган, хамсия, паламуд, барбун, калкан, ватос и т.н.), вече съвсем нищо друго не му трябва на човек. Освен поне една бира или чаша вино, но това някак се подразбира Има си и особенос­ти. Няма айрян и не питайте за картофена салата, че им е омръзнало да обясняват защо нямат.

БИСТРО КОРАЛ

Созопол, тел.: 0898 972 827

Тежките нощи и сутрини в Созопол са изпитание, през което всеки преминава рано или късно в своя живот. Затова и всеки знае колко важно е да нахраниш морното си, изнемощяло от слънце и среднощни похождения тяло. И то да го нахраниш добре. Мнозина се хвърлят на известните ресторанти с гледки, други предпочитат закусвалните с мазна порция тесто, но има и няколко съвсем прилични за джоба и идеални за стомаха варианти из града, които са си стара и неизменна класика. Като семейното бистро "Корал" (ул. "Яни Хрисопулос" 4). То си няма някаква свръхгледка, не се намира на някоя от основните стъргала на Стария град и това всъщност са само част от плюсовете му. Няма да се налага да гледате орди преминаващи туристи, докато с плющящ звук от ушите сте се фокусирали върху вкусната си мусака, таратор, пълнени чушки в бял сос, свежи сармички или нещо друго хипервкусно от дневното меню, което сякаш баба ви е сготвила. Предлагат дори домашна лютеница или морска салата с домашно маринована аншоа, все вкусни риби, а обслужването е чевръсто, напитките са добре охладени и сметката ще ви се стори изненадващо ниска, имайки предвид, че се намирате на територията на Созопол. Намират се и добри предложения за десерт, ако случайно захарта ви също се нуждае от стимулация.

ТРИТЕ СЕСТРИ

Созопол, тел.: 0896 153 606

За сестрите, които май през последните години от три са се редуцирали в основно една, се казва само добро или нищо. Там нещата в качеството на кухнята не са се променили вече близо 20 години. Семейното ресторантче в Стария град работи само в най-прохладните часове от втората половина на деня и винаги е добре да се обадиш за резервация, ако си се запътил натам, защото местата не са много и обикновено има купища народ, който се тълпи да похапне. Всички идват основно заради домашната кухня. Може и да се наложи да чакате за кюфтетата, кебапчетата, картофите, салатата, пълнения патладжан, дробчетата или дроб сармата, но това чакане ще си заслужава. На рибата на тиган или скара също няма какво да й се чудите - просто поръчвайте. Обстановката е сякаш си поседнал насред двора на баба ти в Созопол - сред нейните шарени саксии с цветя, без много простор, на тесничко, но пък с достатъчно уют и премного морска атмосфера.

БИРАРИЯ СОФИЯ

Созопол

Рано или късно всички се отбиват за шкембе в бирария "София" или просто при Шопа, както го наричат мнозина. Намира се на автогарата в Стария град или ул. "Индуст­риална", както би казал Гугъл. Не блести с особени кулинарни качества, но е спасявал мнозина след тежки алкохолни преживявания. Собственикът е строг, но справедлив - дава шкембе за вкъщи само преди 11 и след 15 ч. Понякога десетки минават оттам още в първите му работни часове и сред поръчките са още таратор, боб чорба, пържени картофи или тиквички. Има всичко от инвентара на един уважаващ определението капан и може би една от най-силните му страни са ниските сметки. Няма лукс или кой знае какво задълбаване в кулинарията - просто манджи като за прегладнели, дехидратирани и слънчасали къмпингари, туристи, рибари и най-вече местни.

ПРИ ДИМО

Варвара, тел.: 0899 928 851

Пиано, маса за тенис и груби, изсечени от дърво маси за големи групи, но и за по-интимни събирания. Това е част от интериора в къщата за гости и ресторант При Димо, във Варвара. Стопанинът Димо, отдавна е известен с това, че умее да прави места, на които да посреща хора и да ги храни добре. Има тази слава още от Бургас, където пръв прави известен Стария капан, но го зарязва и сменя живота в града за уюта на село. Във Варвара е вече нещо като институция. При него може да ядете не само вкусна, прясна риба, рапани, свежи салати, но и класически гозби като прясно зеле на фурна или миди с ориз, а към тях да си поръчате от неговата ракия или вино. Избата, в която ги съхранява, е като малък олтар, но не я показва на всеки. Много често през лятото е зает в кухнята, където в натоварените дни е и по-голямата част от семейството му. Предимството е, че ако не всичко е резервирано отдавна (а през лятото обикновено е така), може след обилната вечеря или след цял ден, прекаран в обиколки по менюто, да се качите в някоя от стаите и да излекувате тежката си гастроанемия с бърз курс от геотерапия, по израза на Жоро Петров.

БИСТРО РАЯ

Синеморец, тел.: 0896 153 606

Ако сте стигнали до Синеморец и е дошъл онзи момент на глад, това наистина ще ви се стори като рай. Но ако питате някой от местните, по-лесно ще ви ориентират към "При Ани и Тодор" - май така е по-известно. На улицата на бар "Кораба" е, така че и това е добър ориентир. Обстановката е скромна, но гледката към морето в далечината е предостатъчна. А основното, за което сме дошли - кухнята, е далеч от скромна. Всичко е адски вкусно, и то подомашному. Рибена чорба, пържоли, паламуд на скара, пълнен калмар, сирене в пергамент с мед и босилек, кюфтета от тиквички, рапани, ватос, домашна тарама и усмихната салата! Да, последното е съвсем буквално. Също като персонала - обикновено много мил и приветлив. Едва ли има нещо от менюто, с което да сгрешите. Десертът може да е палачинка, която да ви напомни за онези селските, на баба, но може да си оближете и пръстите с биволското мляко с домашно сладко от смокини или сладоледа с малини. Блаженство, за което обаче е добре да си резервирате места, защото обикновено са оскъдни и много, много желани.

СЕЗОНИ

Лозенец, тел.: 059 057 361

През последните години мнозина наричат селото Луксозенец и има защо. Тук обаче не говорим за качествата на туристите, а за онова, което им се предлага да похапнат. В селото има много варианти, но старата и неизменна класика си остава "Сезони". Семейното ресторантче, което се намира на ул. "Георги Кондолов", съвсем до централния площад, пази славата си не само лете, но и зиме, макар през последните години да си позволява малка, заслужена почивка през студените месеци. Обедното им меню е винаги топ, така че не се колебайте, ако го хванете. Порциите са богати, салатите свежи и вкусни, рибената чорба е супер, както и всички останали риби от менюто. Познавам девойки, които в пристъп на спад на захарта ходят специално заради домашната им нуга, което си е също добра причина. В най-натоварените месеци от лятото е задължително да направите резервация в по-късните часове на деня, освен ако не си ходите с някакъв наистина велик късмет подмишница.

МОРСКА ЗВЕЗДА

Царево, тел.: 059 052 109

Ако за място с добра морска храна се даваха отделни категории и звезди, сигурно щяха да се казват "Морска звезда". Тази в квартал Василико, Царево, е истинска знаменитост в жанра. Едно от най-ценните качества на семейното ресторантче на баща и неговите двама синове е, че от много, много години там нещата не са се променили особено. Освен благата и съвсем неангажираща атмосфера, пропита с мирис на море и някакво сякаш забравено от миналото спокойствие, там умеят и да хранят наистина качествено с най-доброто, което морето е дало.

Най-бързата и достоверна проверка е с рибената чорба, а оттам насетне няма да сгрешите с обилна гръцка салата, в която ще откриете маринована хамсия, както и с нечовешки добър лефер например. Всичко останало, независимо дали минало през решетката на скарата или през врялата мазнина на тигана - зарган, хамсия, ватос, сафрид, чернокоп, барбун и така нататък до края на менюто, е само допълнително доказателство, че не сте сбъркали мястото.

Само имайте предвид една друга стара традиция тук - правят си български вариант на сиеста и почиват обилно в най-горещите следобедни часове на летните дни, така че отидете или навреме за обяд, или в по-ранните часове за вечеря.

БИРАРИЯ ДНА

Бургас, тел.: 0896 709 913

На малката уличка "Димитър Бракалов", сгушена в самия център на града, но встрани от голямата суматоха на площад "Тройката", отдавна си имаше малко заведения за хранене, но едва преди четири години "Морски дарове" започна да става все по-популярно за гладните хора в околността. Тогава негов собственик, управител, основен готвач и сервитьор стана Деян Дичев. Със само 4-5 масички на закрито и още толкова отвън, под опънати между дърветата рибарски мрежи, човек можеше да си хапне разно­образна, наистина прясна сезонна риба, добър тарама хайвер и рибена чорба. За мнозина мястото си остана известно просто като "Рибката" и така го наричат все още голяма част от редовните му клиенти, които продължават да го посещават на неговата нова локация под името Бирария ДНА. От вече близо две години Деян посреща гостите си "само на няколко крачки встрани" - в близката сграда на Дом на армията (бул. "Христо Ботев" 48). Дневното меню, което обикновено включва рибена чорба, скумрия на скара, пържен ватос и други риби според сезона и от време на време черноморска акула. Деян споделя, че продължава да готви и да изпълнява почти всички длъжности, когато се налага да помага на останалата част от персонала. В делничните дни винаги гледат да имат "прости, постни храни и ястия - картофени кюфтенца, пържени тиквички, леща", но продължават да са най-известни с това, че имат голямо разнообразие от риба, което за Бургас, макар и морски град, си е направо находка.

Тази статия е част от новия брой на списание "Бакхус", подробности за който можете да видите ТУК. "Бакхус" може да бъде намерено в Inmedio, Relay, CASAVINO, "Кауфланд", "Билла", "Пикадили", "Фантастико", OMV или да се поръча на: [email protected] или на + 359 2 4615 349

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK