Платена публикация

Вечерята е сервирана

Бакхус 28 януари 2016, 12:38

Дори темперетурата от -20 градуса, която показваше термометърът в село Равно Поле, не спря гостите на официалната вечеря на младия български готвач Георги Истилянов да дойдат и да се насладят на специално подбраното меню. Темата на вечерта беше "Модерна интернационална кухня". Георги е едва на двадесет години, но вече има сериозен кулинарен опит зад гърба си. Съвместно с подкрепата на шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев Георги основава първата Асоциация на младите готвачи. А през 2014 година спечели състезанието "Най- добър млад готвач". Завършил е софийската професионална гимназия по туризъм и е специализирал при едни от най- добрите готвачи в България: Андрей Стоилов ("Кемпински хотел Зографски"), Алекс Николов (хотел "Новотел"), Димо Димов (Cult gourmet catering), Георги Ерменков; Юри Велев (METRO Аcademy).

Вечерята, която Георги подготвя в продължение на два месеца "цели да представи нови техники неочаквано съчетание на вкусове, високо ниво на обслужване и поднасяне на храната, не толкова познати в този район на България". На нея присъстваха едни от най- добрите готвачи и г-жа Деляна Монева - директор на HRC Academy (където Георги се обучава в момента). След посрещане с по чаша пенливо вино, гостите бяха настанени на масите и последва студеното предястие - маринована сьомга със сняг от лайм, перли от мента и мус от авокадо.

"Искахме да съчетаем познати базисни продукти, но и да покажем интернационална кухня: сьомгата е типична за Норвегия, топлото ни предястие например е патешко магре, което е намигване към Франция, но мусът от манго е от средиземноморската кухня" казва Георги. Към топлото предястие се насладихме още на мариновано червено цвекло в Розова вода. Приятната изненада за гостите бе сорбето от мандарини, сервирано в кора от издълбана мандарина. В кухнята неумерно с Георги се трудиха още сестра му Евелина Истилиянова, сладкарките Елеонора Дамянова и Цветослава Цветкова, както и готвача Васил Спасов, а главна сервитьорка беше Ася Дюлева.

Дойде време и за основното ястие - телешки стек в кафено масло и лешникова коричка, пюре от пъщърнак и сезонни зеленчуци. "Тук беше важно да покажем, че нещата, характерни за десертите, могат да бъдат и прекрасно съчетани с месото и основното ядене."

Десертът беше едновременно завръщане към българското, заради участието на киселото мляко, но с дъх на босилек, а именно - кейк с шоколадов ганаш, портокалова основа и вариант на кисело мляко. Всички ястия бяха поляти с подходящото вино, педставени от сомелиера Евгени Проданов. Георги изказа специални благодарности за подкрепата на Георги Ерменков, пицария Виктория,Metro и Metro Academy. Вечерта завърши атрактивно със сух лед и много пушек, което подготви гостите за минусовите темперетури навън.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK