Галерии

Ядеш пеш: ул. "Асен Златаров"

Текст: Марина Караконова, снимки: Илиян Ружин 09 февруари 2018, 17:13
Нека се обзаложим: в карето между "Асен Златаров" и Докторската градинка се падат най-много и най-разнообразни места за ядене и пиене на глава от кварталното население. Хвърляме ръкавицата и започваме първа част от кварталната разходка. Разходката започва от "Троянците" (ул. "Шипка" 46).

Най-щастливите месеци на това място са летните, когато работи градината му. Но двата етажа през останалото време също са на линия. "Троянците" в голяма степен покриват това, което се нарича "кръчма". От самото начало заведението стана известно с биволските си специалитети и най-вече - кюфтетата. Има и дреболии, има и шкембе в телешка глава, има и домашни наденици и ракии. Мястото е популярно и с обедното си меню.
Пресичаме по диагонал и сме пред Food Folie (ул. "Шипка" 43).

Food Folie започват като вносители и он-лайн магазин, но от месец са и реален магазин за гурме и био храни. Тук е пълната линия продукти на "Гурменица", на гръцкия производител на маслини и зехтини Gaea, холандската Bio Today, BioItalia. Секциите са био, подправки, консервирани, тестени и зърнени храни, меса и колбаси, сирена. Място да се отбиете, независимо дали за мариновани марокански лимони, шоколад, пъдпъдък или петле.
Десетина метра надолу и стигаме ресторант "Тройка" (ул. "Асен Златаров" 21).

На това място винаги е имало кръчма или ресторант, и така е било още от 40-те на миналия век. В един момент е имало и такъв, в който са се продавали ястия от три вида дивеч. Оттам идва името, и то няма нищо общо с руската или каквато и да била друга тройка. Много посещавано място и на обяд, и за вечеря. Менюто, и обедното и постоянното, е разточително, в него ще откриете и някои балкантуристки класики. Мястото е old school в най-добрия смисъл на думата, много чисто, и с чудесно и коректно обслужване.
Срещу него е La Pastaria (ул. "Асен Златаров" 24).

La Pastaria е варненска верига с втори свой ресторант в София. Вече се наложи като семеен ресторант, както и за по-големи компании. Основното му ястия са пастата и пицата, но по-скоро се движи по популярната формула "за всекиго по нещо".
Няколко метра надолу съвсем скоро се появи кафене Percolate (ул. "Асен Златаров" 19).

Тук се угажда преди всичко на любителите на кафе и чай. Предлага се собствена селекция кафета, като всичките блендове са 100% арабика. Към тях има и малки сладки, кексове, вече се появи и първият сандвич - зеленчуков. Мястото вече се оформи като кофис. Нещо съществено е, че отваря в 7.30, което е изключителна рядкост - първото кафе и закуската в ранните сутрешни часове в града са голям проблем.
Пресичаме "Оборище" и се оказваме пред Atelier (ул. "Асен Златаров" 16).

Дървената маса и рафтовете, както и червеният цвят, който се появява във формата на стол, диван или кана, създава скандинавска атмосфера, или по-скоро за топлината и уюта, които умеят да създават по онези ширини. Когато Atelier отвори преди пет години, в менюто му бяха пилешки пастет по френска рецепта с боровинки, поднесен с печен хляб и печен чесън, и свински ребърца. Още ги има, и са сред бестселърите на заведението. Менюто се и обогатява - една от последните добавки са ароматните сармички с кисело зеле.
Веднага след Atelier идват "33 гастронавтa" (ул. "Асен Златаров" 14).

На това място беше един от първите частни ресторанти след 1989 г. - "33 стола", намиращ се в мазето и двора на къща - паметник на културата. Ресторантът започна, и продължава да поддържа по-приключенска кухня. Ценното е, че стремежът е да се избегнат масовите продукти и до болка познатите рецепти: тук ще ви предложат рак с мека черупка, заек, пъдпъдък, новозеландски зеленоусти миди, шакшука, кадаиф с козе сирене.

През лятото тротоарът е пълен с маси и от двете заведения, и заедно със светещите крушки през летните вечери, двете оформят истинско "гастро" кьоше.
А зад самото кьоше се намира + Това (ул. "Марин Дринов" 30).

Уютното кафене, което предпочита да нарича себе си "пространство". В случая - съвсем с основание. Мястото е отлично за ползване като coffice, oрганизират се събития, представят се книги, изложби и прожекции, тук е и магазин. Храната се върти около кафето, чая и чашата вино и има предимно сладкиши и леки ястия от типа на кишовете.
Връщаме се обратно до ул. "Оборище" и стигаме до Flip Flop Bar ("Оборище" 61).

Може само да се каже едно голямо "браво" на момичетата и момчетата от бар Flip Flop Bar. След години наред от глупави по-глупави и неудачни кафенета, този бар, сякаш с едно щракване на пръстите, се завъртя с пълна пара, и днес там се правят едни от най-добрите коктейли. Освен тях има много добра селекция от видове бира, както и шотове. И музика, разбира се. Работи от 10 до 1.30.
Отсреща се намира Forno Chipollini ( ул. "Оборище" 36 А).

Италиански ресторант с пици, пасти, антипасти, ризото, салати, печени меса, десерти. Тук идват заклети и постоянни клиенти, за които дори може да се каже, че са един разширен приятелски кръг. Най-важното, което трябва да се знае тук е, че шефът - във всякакъв смисъл - е тосканецът Анджело Чиполини. Държи на качеството на всяка порция, а на тезгяха си държи La scienza in cucina e l'arte di mangiare bene от Пелегрино Артузи: Библията на италианската кухня.
Ресторант "Павилион 37" (ул. "Оборище" 37) е на шест години. Премина през най-различни концепции, но в момента е с установена формула и приютява редовни клиенти. "Павилион" е ценен заради сутрешната закуска - пържени филийки, бухти, банички - в събота и неделя от 9 ч., а през седмицата - от 10. Ценно е и с вкусния си хляб - обикновено бял, или със спек и скаморца, ценни са и илюстрациите на Ясен Гюзелев от "Алиса в страната на чудесата". Тук винаги ще намерите интересни предложения при вината. Пресичаме отсреща и влизаме във втория "ХлеБар" (ул. "Оборище" 16).

Освен фурна, това е и бистро, и гастро-магазин. Мястото е с неспиращо производство на готвене и печене, и като че ли никога не спи. Благодарение на "ХлеБар" 2 се разкри великолепното помещение на стара печатница, напълно скрита при предишните наематели. В "ХлеБар" се пече и готви през целия ден. Сутрин има бъркани яйца и мекици, за обяд има супи и няколко ястия, има ги и сандвичите, печивата, и естествено - и баниците. Накратко: това е място с ясна концепция, дисциплина и последователност.

Но това далеч не е всичко. Местата, изредени до тук, са само в околностите на Докторската градинка. Поне още толкова има в улиците около самата нея. Следва продължение...


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK