
"2 Лета" – личната мисия в бутилка

"Започна от една чаша домашен ликьор. Бях на събиране с приятелки и домакинята ни почерпи - вкусът беше толкова ярък, че веднага поисках рецептата. На следващото лято вече правех свои първи опити." Така започва историята на "2 Лета" - една от малкото крафт марки за ликьори у нас, родена от любопитство и превърнала се в мисия.
Първите бутилки - с кайсии, малини и ягоди от градината на родителите ѝ - изчезват светкавично на приятелски събирания. "Кайсиевият ликьор предизвика възторг на Стефановден. Мъжете не спираха да питат какво е това. Тогава разбрах, че в тази напитка има потенциал."
Пътят не е лесен. Природата бързо напомня, че тя държи контрола. "Три поредни години кайсиите измръзваха. Това беше труден урок - зависимостта от реколтата е огромна, но точно затова вкусът е толкова ценен, когато плодът оцелее. Научих се да уважавам природата и да ѝ оставям думата."
Именно този ритъм стои и в името на марката. "2 Лета - защото първото е за дестилацията, второто за мацерацията на най-сочните плодове. Чакането е част от вкуса. Не можем да прескачаме сезоните, не можем да бързаме."
Вместо есенции и оцветители, които доминират при масовите марки, тук има само плод и дестилат. "Използваме пресни плодове, често накиснати още в деня на брането. Ръчно подбираме всяко плодче. Това прави всяка бутилка уникална. Искам да е ясно - не имитираме, не разчитаме на маркетингови легенди като "стара семейна рецепта". Залагаме на прозрачност."
Прозрачност, която включва и открито назоваване на произхода: праскови от Сливен, кайсии от Силистра, малини от Родопите. "Всяка реколта носи различие. Вярвам, че както хората, и плодовете имат индивидуалност. Нашата работа е да я запазим, не да я заличим."
Дестилацията се случва в две партньорски дестилерии - в Лесичово и Исперих, с различно оборудване, но със сходна философия. "Важно е да работим с хора, които споделят ценностите ни - само плодове, никакви "кратки пътища", желание за експерименти. Така всяка партида е и нов урок."
Предизвикателствата пред крафт производителите в България са немалки. "Няма обединение между малките марки, липсват канали за дистрибуция, а качеството струва. В същото време потребителят все още носи недоверие към родното производство, заради наследството на винпромите. Но вярвам, че ренесансът е започнал - особено благодарение на малките независими дестилерии."
За да спечелиш доверие, трябват постоянство и личен контакт. "Най-добрият начин е дегустацията. Хората трябва да усетят аромата, да опитат и тогава започват да разбират защо този ликьор е различен. Историята зад името стопява ледовете, а вкусът ги превръща в почитатели."
"2 Лета" вече може да се похвали с първия български кайсиев ликьор, с прасковен и малинов, които нямат аналог, и с лимитирани серии между 400 и 800 бутилки. "Всичко, което правим, е експериментално - няма база, върху която да стъпим. Пишем историята в движение."
А историята тепърва предстои. "Мечтая повече хора да разберат, че ликьорът може да бъде универсална напитка за споделяне. Да се консумира чист, в коктейл, с десерт или дори сам да се превърне в десерт. Искам младите хора да изградят вкус към натуралното, да различават истинското от индустриалното."
В крайна сметка "2 Лета" е не просто ликьор, а лична история, разказана с плодове. "Правя го и заради баба и дядо, които ми предадоха усещането за истински вкус, но не успяха да видят марката. Вярвам, че биха се гордели. А най-хубавото е, че все повече хора днес изпращат снимки - бутилка на къмпинг в Доломитите, бутилка на новогодишната маса. Това е моментът, в който знам, че всичко си е струвало."





